Küresel piyasalarda negatif seyir

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının gelecekteki adımları ve Orta Doğu'daki gelişmeler nedeniyle negatif bir seyir devam ederken, Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri yakından takip ediliyor.
Ersin Küçükbarak
|
16 Ocak 2024, Salı - 09:42
Küresel piyasalarda negatif seyir

Dünya genelinde, şahin para politikalarının sona erdiği beklentilerine rağmen faiz indirimleri konusundaki belirsizlik devam ediyor. Özellikle, Yemen'deki İran destekli Husiler'in ABD gemisine yönelik seyir füzesi saldırısı bölgede risk algısını artırdı.

ABD pay piyasaları, bir günlük tatilin ardından işleme açılacak. Kızıldeniz'deki gelişmeler yakından izlenirken, Fed yetkililerinin gelecek politika açıklamalarının yatırımcıların odak noktası olması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), ocakta faizde değişiklik yapmayacak gibi görünüyor, ancak mart toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığı yüzde 70 olarak fiyatlanıyor. Bu gelişmelerin ardından ABD 10 yıllık hazine tahvil faizi yaklaşık 6 baz puan artarak yüzde 4,0 seviyesine yükseldi, dolar endeksi ise yüzde 0,5 artışla 102,9'da seyrediyor.

Altının ons fiyatı, üç günlük yükseliş serisinin ardından yüzde 0,3 azalışla 2 bin 49 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,1 azalışla 77,9 dolara düştü.

ABD borsalarında dün tatil olduğu için işlem yapılmazken, bugün endeks vadeli kontratlar negatif bir seyirle başladı. Avrupa'da ise Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odak noktasına yerleşti.

Avrupa'da enflasyon ve resesyon endişeleri devam ediyor. Bu hafta takip edilecek veri gündemi, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek adımları konusundaki belirsizlikleri azaltabilir. ECB üyesi Robert Holzmann, enflasyon ve jeopolitik riskleri göz önünde bulundurarak bu yılki faiz indirimlerinin garanti olmadığını ifade etti.

Para piyasalarında, ECB'nin ocak toplantısında faizleri sabit bırakması beklenirken, bankanın ilk faiz indirimini nisan toplantısında yapma ihtimali yüzde 80 olarak fiyatlanıyor. Avro/dolar paritesi ise düşüş eğilimini sürdürerek önceki kapanışın yüzde 0,3 altında 1,0920 seviyesine geriledi.

Asya pay piyasalarında negatif bir seyir öne çıkarken, Japon pay piyasalarında kar satışlarının etkisi görülüyor. Fed'in belirsizlikleri artıran politikalarının etkisiyle doların diğer para birimleri karşısında güçlenmeye devam ettiği ifade ediliyor.

Japonya'da açıklanan verilere göre, sermaye malları fiyat endeksi değişmese de Japonya Merkez Bankası'nın normalleşme adımlarına yönelik belirsizlik devam ediyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,9 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8 geriledi.

Borsa İstanbul'da ise dün yükseliş eğilimini sürdüren BIST 100 endeksi, yüzde 0,72 değer kazancıyla 8.044,02 puandan tamamlandı. Dolar/TL kuru ise dün önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 30,0809'dan günü kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,1020 seviyesinden işlem gördü.

BDDK, bankalar ile finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketlerinin 1 Ocak 2025'ten itibaren enflasyon muhasebesi uygulamasına geçeceğini duyurdu.

Analistler, yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise İngiltere'de işsizlik oranı, Almanya'da enflasyon, Euro Bölgesi'nde ZEW ekonomik güven endeksi ve ABD'de New York Fed imalat endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.060 ve 8.200 seviyelerinin direnç, 8.000 ve 7.900 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 İngiltere kasım ayı işsizlik oranı

10.00 Almanya aralık ayı TÜFE

13.00 Euro Bölgesi ve Almanya ocak ayı ZEW ekonomik güven endeksi

16.30 ABD ocak ayı New York Fed imalat endeksi

http://www.ankaramasasi.com/haber/2120277/kuresel-piyasalarda-negatif-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.