Dünya genelinde merkez bankalarının mart ayında güvercin adımlara yönelebileceği beklentileri, gün geçtikçe zayıflarken, bu durum risk iştahını olumsuz etkiliyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyondaki düşüşlerin Fed'in faiz indirimine olanak sağlayabileceğini ancak dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.
Waller, faiz indirimlerinin zamanlamasının verilere bağlı olduğunu vurgulayarak, bu konuda dikkatli ve metodik bir yaklaşımın gerekliliğine işaret etti. Bu açıklamalarla birlikte faiz indirimi beklentileri gerilerken, tahvil piyasalarında satış baskısı arttı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, 12 Aralık'tan bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.
Güçlenen dolar, altının ons fiyatında satış baskısına yol açarken, altın dün yüzde 1,3 gerileyerek 2.021 dolardan alıcı buldu. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak sanayi üretimi ve perakende satış verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtiyor.
ABD'de büyük teknoloji şirketi Apple'ın Çin'de iPhone indirimleri sonrasında hisseleri yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Boeing'in 737 Max 9 modeliyle ilgili devam eden soruşturmalar ve Wells Fargo'nun şirketin notunu düşürmesiyle hisseleri yüzde 8'e yakın geriledi.
Avrupa'da İngiltere ve Euro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon verileri ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamalar önemli. Analistler, bu verilerin ve açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade ediyor.
Asya'da ise Japonya'da düşen Japon yeninin ihracatçıları destekleyebileceği beklentisi, Japon pay piyasalarındaki düşüşü sınırladı. Çin'de açıklanan verilere göre, ülke ekonomisi yıllık bazda yüzde 5,2 büyüyerek beklentilerin altında kaldı. Çin'de sanayi üretimi artarken, işsizlik oranı yüzde 5,1'e çıktı.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,15 değer kaybıyla 8.032,17 puandan tamamladı. Dolar/TL ise önceki kapanışının üzerinde 30,1033'ten günü kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,1180 seviyesinden işlem görüyor. Yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ve konut fiyat endeksi verileri takip edilecek. Yurt dışında ise Lagarde'ın açıklamaları, İngiltere ve Euro Bölgesi'nde enflasyon, ABD'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri önemli olacak.
10.00 Türkiye kasım ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu
10.00 İngiltere aralık ayı TÜFE ve ÜFE
13.00 Euro Bölgesi aralık ayı TÜFE
13.05 Euro Bölgesi ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması
14.30 Türkiye kasım ayı konut fiyat endeksi
16.30 ABD aralık ayı perakende satışlar
17.15 ABD aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı