Prof. Dr. Cihangir Akyol: “Bağırsak kanserinden ölüm, trafik kazasından ölümlerin 2 katından fazla”

Türkiye’de 'kolorektal' olarak bilinen kolon ve rektum kanseri nedeniyle 11 bin 698 kişi kaybetti. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cihangir Akyol, ”1 yılda trafik kazalarında kaybettiğimiz insan sayısının 2 katından fazlasını kalın bağırsak kanseri sebebiyle kaybediyoruz" dedi. İşte hayat kurtarabilecek tespitler…

Kay
Kaynak Kaynak:DHA
YAYINLAMA
07 Şubat 2024 12:31
GÜNCELLEME
07 Şubat 2024 13:00
Prof. Dr. Cihangir Akyol: “Bağırsak kanserinden ölüm, trafik kazasından ölümlerin 2 katından fazla”
Kay
Kaynak Kaynak:DHA

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cihangir Akyol, olarak bilinen kalın bağırsak kanseri vakalarında Türkiye'de ve dünyada artış olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 2milyondan fazla, Türkiye2de ise 22 bine yakın yeni hasta belirlendiğine işaret eden Prof. Dr. Akyol, kansere bağlı ölümlerin en fazla kolorektal kanserlerden kaynaklandığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Cihangir Akyol, Türkiye’de bu hastalığa bağlı her yıl 12 bin ölüm olduğunu ifade etti.

Trafik kazalarında yıllık can kaybının 5 bin civarında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Cihangir Akyol, “trafik kazalarında kaybettiğimiz insan sayısının 2 katından fazlasını kalın bağırsak kanseri sebebiyle kaybediyoruz” dedi.

"Beslenme alışkanlıkları ilk sırada yer alıyor"

Prof. Dr. Cihangir Akyol’un verdiği bilgiye göre, kalın bağırsak kanserinin oluşumunda genetik mirası çok önemli bir etken olarak öne çıkıyor.

Ancak çevresel faktörler de önem taşıyor.

Bu bağlamda beslenme alışkanlıkları kansere davetiye çıkarabiliyor.

Kolorektal kanserin altında yatan nedenleri sıralayan Prof. Dr. Cihangir Akyol’un tespitleri aynı zamanda uyarı niteliği taşıyor:


"Tarama testleriyle ölüm hızını düşürebiliriz"

Koloektal kanserlerden ölüm riskinin tarama testleriyle düşürülebileceğini de belirten Prof. Dr. Cihangir Akyol şunları söyledi:


"Cerrahi teknoloji çok ilerledi”





Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.