Hamas: Türkiye, Katar, Mısır, Rusya ve BM’nin garantörlüğünü istedik

Hamas, Gazze'de ateşkes için sundukları teklifte Türkiye, Katar, Mısır, Rusya ve BM'nin her türlü anlaşmada garantör olmalarını talep ettiklerini duyurdu.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
07 Şubat 2024 22:29
GÜNCELLEME
07 Şubat 2024 22:32
Hamas: Türkiye, Katar, Mısır, Rusya ve BM’nin garantörlüğünü istedik
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Hamas Hareketi'nin Siyasi Büro Üyesi Usame el Hamdan, Gazze Şeridi'nde kalıcı bir ateşkes sağlanması amacıyla sundukları teklifte, Mısır, Katar, Türkiye, Rusya ve Birleşmiş Milletler'in (BM) garantör olarak yer almasını istediklerini duyurdu. Hamdan, bu açıklamayı Hamas'ın Beyrut Ofisinde düzenlenen bir basın toplantısında yaptı.

HAMAS'TAN KAPSAMLI ATEŞKES VE ESİR TAKASI ÖNERİSİ

Hamdan, Hamas'ın İsrail hükümetine arabulucu ülkeler aracılığıyla sunduğu esir takası ve ateşkes anlaşması teklifinin detaylarını paylaştı. Teklif, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması, savunmasız sivillerin korunması, yerinden edilenler için güvenli barınakların sağlanması ve bölgenin yeniden imar edilmesini kapsıyor. Ayrıca, Hamas, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere savunmasız sivillere yönelik saldırıların son bulmasını ve tam bir esir takası gerçekleştirilmesini talep ediyor.

İSRAİL'İN TUTUMU VE HAMAS'IN KARARLILIĞI

Hamdan, İsrail'in Filistin halkının temel insan haklarını reddetmesine rağmen, Hamas'ın anlaşma teklifine olumlu yanıt verdiğini belirtti. Ancak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'den çekilme veya hapishanelerdeki Filistinlileri serbest bırakma niyetinde olmadığını açıkladığını hatırlattı. Hamas yetkilisi, İsrail'in savaş kabinesinin Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları durdurmayı amaçlayan her türlü çabayı engelleme gayretinde olduğunu vurguladı.

GARANTÖRLER VE GELECEK ADIMLAR

Gazetecilerin soruları üzerine Hamdan, ateşkes teklifinde Mısır, Katar, Türkiye, Rusya ve BM'nin garantör olarak talep edildiğini tekrarladı. Hamas'tan bir heyetin, anlaşma mutabakatına ilişkin gelişmeleri ele almak üzere yarın Kahire'de temaslarda bulunacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.