Aliyev yüzde 92,1 oyla kazandı

Azerbaycan'da yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimini, kesin olmayan sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev %92,1 oyla kazandı.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
08 Şubat 2024 00:11
GÜNCELLEME
08 Şubat 2024 00:16
Aliyev yüzde 92,1 oyla kazandı
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Mezahir Penahov, ülkede gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçimlerinde mevcut cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yüzde 92,1 oy oranıyla zafer kazandığını duyurdu. Penahov, düzenlediği basın toplantısında, seçimlere katılan 4 milyon 971 bin seçmenin yüzde 76,73'ünün oy kullandığını ve açılan sandık oranının yüzde 54,47 olduğunu belirtti.

RAKİPLER ARASINDA AÇIK ARA FARK

Penahov, Aliyev'i takip eden bağımsız aday Zahid Oruç'un yüzde 2,2, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa'nın yüzde 1,99 ve diğer adayların aldığı oyları sıralayarak, Aliyev'in açık ara farkla önde olduğunu vurguladı.

AZERBAYCAN'DA İLHAM ALİYEV DÖNEMİ

İlham Aliyev, 2003 yılında babası Haydar Aliyev'in vefatı sonrası yapılan seçimlerle cumhurbaşkanı olarak göreve başladı ve bu seçimle birlikte beşinci kez zafer elde etti. "Galip halkın galip lideri" sloganıyla seçime giren Aliyev, 21 yıllık yönetimi süresince Azerbaycan'ı Karabağ zaferine taşıyarak, bölgesel ve küresel alanda önemli başarılara imza attı.

TÜRKİYE İLE DERİNLEŞEN İLİŞKİLER

Aliyev döneminde Türkiye ile ilişkiler önemli ölçüde gelişti. Enerji ve ulaştırma projeleri, Şuşa Beyannamesi ve iki ülke arasındaki müttefiklik ilişkileri, Aliyev'in Türkiye ile olan şahsi dostluğuyla daha da pekişti. Azerbaycan, Aliyev'in liderliğinde küresel siyasette işbirliklerini artıran bir aktör haline geldi.

KALKINMA VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR

Aliyev, Azerbaycan'ın ekonomik ve siyasi bağımsızlığını güçlendiren kalkınma hamleleri ve enerji politikalarıyla ülkenin konumunu sağlamlaştırdı. Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu ve TANAP gibi projelerle Azerbaycan'ın uluslararası alandaki rolü arttı. Ayrıca, uzay teknolojilerine yatırım yaparak Azerbaycan'ı bu alanda da öne çıkardı.

YENİ DÖNEMDE ÖNCELİKLER

2024'ü "Yeşil bir dünya için dayanışma yılı" ilan eden Aliyev, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve çevre dostu sektörlerin oluşturulmasını hedefliyor. Ayrıca, Ermenistan ile kalıcı barışın sağlanması ve işgalden kurtarılan bölgelerin imar ve ihyası da yeni dönemin başlıca hedefleri arasında yer alıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.