AİHM’den Fransız polisine sert kınama!

AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi), Fransız polisinin protesto göstericilerine müdahale yöntemini sert bir şekilde kınadı.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
08 Şubat 2024 18:00
GÜNCELLEME
08 Şubat 2024 18:09
AİHM’den Fransız polisine sert kınama!
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2010 yılında Fransa'nın Lyon kentinde gerçekleşen emeklilik reformu protestoları sırasında Fransız polisinin uyguladığı müdahale yöntemine sert bir kınama getirdi. Bellecour Meydanı'nda düzenlenen gösterilerde, polisin eylemcileri saatlerce çember içine alma taktiğini kullanmasını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı buldu.

HAREKET, TOPLANMA VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE

AİHM'nin kararında, hareket, toplanma ve ifade özgürlüklerinin kısıtlanmasının yalnızca yasalarla belirlenebileceği vurgulandı. Bu bağlamda, Fransız polisinin göstericileri çevreleyerek oluşturduğu çember yönteminin, söz konusu özgürlükleri ihlal ettiği belirtildi. Bu karar, AİHM tarafından Fransız polisinin bu tür bir müdahale yöntemine yönelik ilk kınama olarak kaydedildi.

FRANSA'DA YARGI KARARLARI VE POLİSİN TUTUMU

Fransa'da Danıştay, 2021 yılında, polisin gösteriler sırasında protestocuları küçük gruplara ayırıp etraflarını kuşatma yönteminin yasal olmadığına hükmetmişti. Ancak bu karara rağmen, polisin kanun ve düzeni koruma gerekçesiyle benzer müdahale yöntemlerini kullanmaya devam ettiği gözlemleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.