İsrail’in hastane baskını “savaş suçu” sayılabilir

BM raportörleri, terör örgütü İsrail güvenlik güçlerinin doktor kıyafetleri giyerek gerçekleştirdikleri hastane baskınında Filistinlileri öldürmesinin savaş suçu sayılabileceğini bildirdi.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
09 Şubat 2024 19:23
GÜNCELLEME
10 Şubat 2024 00:08
İsrail’in hastane baskını “savaş suçu” sayılabilir
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrailli güçlerin Batı Şeria'nın Cenin kentinde bulunan İbni Sina Hastanesine düzenlediği baskında biri tedavi görmekte olan üç Filistinlinin hayatını kaybetmesi olayını "yargısız infaz" ve "savaş suçu" olarak nitelendirdi. BM raportörlerinin açıklamasında, bu eylemin uluslararası insan hakları hukukunu ve uluslararası insancıl hukuku ciddi şekilde ihlal ettiği vurgulandı.

İSRAİL'İN İDDİALARI VE ULUSLARARASI HUKUKA SAYGI ÇAĞRISI

İsrail güçlerinin, 30 Ocak'ta Filistinli kıyafetleri giyerek gerçekleştirdiği bu baskında öldürülen kişilerin "terörizme" karıştığı iddia edildiği ancak İsrail'in her koşulda uluslararası hukuka ve insancıl hukuka uyması gerektiği belirtildi. Açıklamada, öldürülen Basil Eymen el-Gazavi'nin bir sivil olarak hastanede tedavi gördüğüne ve onun öldürülmesinin savaş suçu teşkil ettiğine dikkat çekildi.

ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

BM raportörleri, İsrail'e bu iddia edilen suçlarla ilgili uluslararası hukuka uygun bir soruşturma yürütme ve sorumluların kovuşturulup cezalandırılması çağrısında bulundu. Ayrıca, gelecekte bu tür "keyfi cinayetleri" önleyecek prosedürlerin uygulanması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

CENİN'DEKİ HASTANE BASKINININ DETAYLARI

Cenin'deki İbni Sina Hastanesine 30 Ocak sabahı sivil kıyafetlerle, doktor ve hemşire önlükleri giyerek giren İsrail özel harekat mensupları, susturucu silahlarla üç Filistinliyi öldürdü. Filistin resmi haber ajansının aktardığına göre, öldürülenlerden ikisi kardeşti ve Basil Eymen el-Gazavi 25 Ekim 2023'ten bu yana hastanede tedavi görüyordu. Hastanenin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, saldırganların ambulans görevlisi üniforması ve Arap geleneksel kıyafetleri giydiği, bazılarının başörtüsü taktığı görüldü. İsrail ordusu, operasyonun İç İstihbarat Servisi ile birlikte düzenlendiğini ve üç Filistinlinin öldürüldüğünü duyurdu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.