Yılmaz Karakoyunlu kimdir?

Eski bakanlardan Yılmaz Karakoyunlu'nun İstanbul'daki evinde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kaldırıldığı hastanede müdahaleye karşın hayatını kaybeden Yılmaz Karakoyunlu kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
11 Şubat 2024 10:41
GÜNCELLEME
11 Şubat 2024 11:06
Yılmaz Karakoyunlu kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Yılmaz Karakoyunlu, 26 Nisan 1936 tarihinde İstanbul'da doğan Türk siyasetçi ve yazardır. Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi'ni 1955 yılında, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni 1959 yılında tamamlamıştır. Ayrıca, Georgia Üniversitesi'nden MBA derecesi almış ve Michigan Üniversitesi'nde "Effective Management" sertifikasına sahiptir. Doktorasını İstanbul Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

Karakoyunlu, kısa bir süre müfettişlik yaptıktan sonra Devlet Planlama Teşkilatı'na girmiş ve Finansman Şubesi müdürlüğünü üstlenmiştir. Daha sonra özel sektöre geçerek birçok önemli görevde bulunmuş, Banker Kastelli şirketlerinin Genel Koordinatörlüğü dahil olmak üzere Türkiye'nin ekonomisini ve siyasetini etkileyen bir döneme imza atmıştır. Ancak, Banker Kastelli skandalı nedeniyle gözaltına alınmıştır.

TBMM XX ve XXI. Dönem İstanbul Milletvekili olan Karakoyunlu, Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiş ve Ecevit Kabinesi'nde devlet bakanı ve hükûmet sözcüsü olarak görev almıştır.

Siyasi kariyerinin yanı sıra Karakoyunlu, bir yazar olarak da dikkat çekmiştir. "Salkım Hanımın Taneleri" adlı romanıyla 1989 Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanmıştır. Diğer eserleri arasında "Güz Sancısı," "Çiçekli Mumlar Sokağı," "Yorgun Mayıs Kısrakları," ve "Serçe Kuşun Sonbaharı" bulunmaktadır.

Ayrıca, senaryo danışmanlığı görevini üstlendiği birçok dizinin yanı sıra, yazdığı şarkı ve saz eserleriyle de Türk müziği repertuarında kendine yer bulmuştur.

2014 yerel seçimlerinde CHP'den Urla Belediye Meclisi adayı olarak seçilen Karakoyunlu, aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi olmuştur.

Eserleri arasında yer alan "Güz Sancısı" adlı romanı ve "Zirveden Sonra" oyunu ile Türk Yazarlar Birliği birincilik ödülünü kazanan Karakoyunlu, aynı zamanda "Salkım Hanımın Taneleri" adlı romanının film uyarlaması ile 1998 Antalya Film Festivali'nde birçok ödül kazanmıştır.

Eski bakanlardan Yılmaz Karakoyunlu, evinde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Karakoyunlu'nun acı haberini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.