Füruzan kimdir?

Çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Füruzan kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
11 Şubat 2024 16:13
GÜNCELLEME
11 Şubat 2024 16:25
Füruzan kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Füruzan doğum adıyla Feruze Çerçi, 29 Ekim 1932'de İstanbul'da doğdu ve 11 Şubat 2024'te İstanbul'da hayata veda etti. Çağdaş Türk edebiyatına katkı sağlayan Füruzan, genellikle toplumun ezilmiş, hakkı yenmiş, duyarlı iç dünyalara sahip "küçük insanlar" olarak adlandırılan karakterleriyle bilinir. Edebiyat dünyasına öykülerle adım atan yazar, şiirden romana, gezi yazısından denemeye kadar geniş bir tür yelpazesinde eserler verdi. Sevgi Soysal ve Adalet Ağaoğlu ile birlikte 1970'li yıllarda en çok dikkat çeken üç kadın yazardan biri olarak anılmaktadır.

Füruzan, küçük yaşta babasını kaybetmesi, ekonomik zorluklar nedeniyle ortaokula gidememesi gibi zorluklarla karşılaşmıştır. Tiyatroculuk hevesiyle Küçük Sahne'ye adım atan yazar, daha sonra resim çalışmaları yapmış, ancak sonrasında tamamen edebiyata yönelmiştir. Yazarın ilk öyküsü "Olumsuz Hikâye", 1956 yılında "Seçilmiş Hikayeler Dergisi"nde yayımlanmıştır. 1958'de karikatürist Turhan Selçuk ile evlenen Füruzan'ın bu evliliğinden Aslı adında bir kızı dünyaya gelmiştir.

Füruzan'ın yazarlık kariyeri, "gençlik hevesi" olarak tanımladığı ilk döneminde öyküler yazmasıyla başlamıştır. Asıl önemli eserlerini 1960'lı yıllarda vermeye başlayan yazar, 1972'de "Parasız Yatılı" adlı eseri ile Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanarak büyük bir başarı elde etmiştir. Bu ödülü kazanan ilk kadın yazar olma unvanını taşıyan Füruzan, "Parasız Yatılı"yı "Kuşatma" (1971) ve "Benim Sinemalarım" (1973) adlı öykü kitapları izlemiştir.

1974'te ilk romanı "Kırkyedililer"i yayımlayan Füruzan, Türkiye tarihine 68'liler olarak geçmiş, devrim ve isyancı bir kuşak olan 1947 doğumluların hikâyesini anlatan bu eserle geniş bir kitle tarafından sevilmiş ve 1975'te Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü kazanmıştır.

Füruzan, 1975 yılında Alman Akademik Değişim Servisi (D.A.A.D.) tarafından davet edildiği Berlin'de bir yıl geçirmiştir. Bu süreçte Berlin'deki Türk işçilerle röportajlar yapmış ve bu deneyimini "Yeni Konuklar" adlı kitapta toplamıştır (1977). Füruzan'ın göçmen ve gurbetçi işçi sorunlarına odaklandığı eserleri arasında 1988'de yayımlanan "Ev Sahipleri" ve 1988'deki ikinci romanı "Berlin'in Nar Çiçeği" bulunmaktadır.

1982'de yayımladığı "Gecenin Öteki Yüzü" kitabında yer alan aynı adlı öykü, 1986'da TRT tarafından dizi olarak çekilmiş ve TRT ile Modern Gazeteciler Kurumu tarafından en iyi dizi olarak seçilmiştir. Füruzan, bu deneyimin ardından yönetmenlik kariyerine de adım atmış; 1988-1989'da "Benim Sinemalarım" adlı öyküsünü senaryolaştırarak çevre tasarımcısı Gülsün Karamustafa ile birlikte aynı adla sinema filmi olarak çekmiştir. Film, uluslararası festivallerde büyük ilgi görmüştür.

1991'de yayımladığı "Lodoslar Kenti" adlı şiir kitabı Füruzan'ın tek şiir kitabıdır. Bosna Savaşı sırasında Balkanlar'ı kapsayan bir yolculuğun izlenimlerini paylaştığı "İşte Bizim Rumeli" (1994) ve yeni baskısı "Balkan Yolcusu" (1996) kitapları, yazarın savaş dönemine dair gözlemlerini içermektedir.

Füruzan'ın yapıtları başta Almanca olmak üzere İtalyanca, İngilizce, Fransızca, Boşnakça, Bulgarca, Farsça gibi çeşitli dillere çevrilmiştir. Ankara Öykü Günleri tarafından 2006 yılında Onur Ödülü'ne layık görülen yazar, 2008 yılında 27. İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur yazarı olarak seçilmiş ve kendisi hakkında "Füruzan Diye Bir Öykü" adlı bir kitap hazırlanmıştır.

Türk Edebiyat dünyasının önemli ismi Füruzan 11 Şubat 2024 tarihinde hayata veda etmiştir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.