Biden’dan Netanyahu'ya Refah’a saldırı için sarı ışık!

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Refah kentinde bir milyondan fazla insanın güvenliğini sağlamak için “inandırıcı bir plan” olmadan askeri operasyona başlamaması gerektiğini bildirdi.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
11 Şubat 2024 22:35
GÜNCELLEME
11 Şubat 2024 22:39
Biden’dan Netanyahu'ya Refah’a saldırı için sarı ışık!
Kay
Kaynak Kaynak: AA

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, Gazze'nin Refah kentine yönelik saldırıların, sivillerin korunması adına "inandırıcı" bir plan oluşturulmadan gerçekleştirilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu önemli görüşme, iki lider arasında telefon üzerinden gerçekleşti.

“REHİNELERE ODAKLANILMALI”

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Biden ve Netanyahu, Hamas'ın elinde bulunan rehinelerin serbest bırakılması için devam eden çabaları masaya yatırdı. ABD Başkanı, özellikle Refah'ta yaşayan 1 milyondan fazla insanın güvenliğini sağlayacak inandırıcı ve uygulanabilir bir planın olmazsa, İsrail'in askeri harekata başlamaması gerektiğinin altını çizdi.

İNSANİ YARDIM VE UZUN VADELİ GÜVENLİK ÇAĞRISI

Biden, ayrıca masum Filistinli sivillere yönelik insani yardımın artırılması ve tutarlılığının sağlanması için acil ve spesifik adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Bu çağrı, iki ülkenin "Hamas'ın yenilgiye uğratılması ve İsrail ile halkının uzun vadeli güvenliğinin sağlanması" yönündeki ortak hedeflerini teyit etme amacını taşıyor.

SAVUNMA BAKANINDAN VE BAŞBAKANDAN KARA SALDIRISI SİNYALLERİ

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 1 Şubat'ta Gazze'nin Han Yunus bölgesinde İsrail birliklerine yaptığı ziyaret sırasında, kara saldırılarının Mısır sınırında bulunan Refah kentine yönlendirileceğini ifade etti. Kısa bir süre sonra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 4 Şubat'ta yaptığı açıklamada Refah kentine yönelik kara saldırısı başlatma niyetlerinin sinyalini verdi. Bu açıklamalar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri stratejisinde önemli bir değişikliğin işareti olarak algılandı.

REFAH KENTİNİN TAHLİYESİNE İLİŞKİN HABERLER

İsrail devlet televizyonu KAN, 6 Şubat'ta siyasi kaynaklardan aldığı bilgilere dayanarak, Refah kentinde yapılması planlanan operasyonlar öncesinde kentin tahliye edileceğini bildirdi. 9 Şubat'ta İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan bir açıklama ile Netanyahu'nun ordu ve güvenlik teşkilatlarına, Gazze Şeridi'nin güneyindeki saldırılar için gerekli planlamaların yapılması talimatını verdiği kaydedildi. Bu talimat, Gazze'deki durumun daha da gerginleşeceğine dair endişeleri artırdı.

REFAH KENTİNDEKİ NÜFUS YOĞUNLUĞU VE ENDİŞELER

Gazze Şeridi'nin güney sınırında Mısır ile komşu olan Refah kenti, İsrail saldırılarından kaçan binlerce insanın sığındığı bir bölge haline geldi. 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan bu kent, İsrail güçleri tarafından sık sık hava saldırılarının hedefi oluyor. Refah'a yönelik bir kara saldırısının başlatılması durumunda, Gazze Şeridi'ndeki sivillerin sığınacak yerlerinin kalmayacağına dair ciddi endişeler bulunuyor.

SALDIRILARIN İNSANİ ETKİLERİ

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı, en az 12 bini çocuk, 8 bin 190'ı kadın olmak üzere 28 bin 176'ya ulaştı. Ayrıca, 67 bin 784 kişinin yaralandığı bildirildi. Enkaz altında kalan binlerce kişinin olduğu, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarının hedef alınmasıyla sivil altyapının da büyük zarar gördüğü belirtiliyor. Bu durum, uluslararası toplumda büyük endişe ve tepkiye yol açıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.