Srebrenitsa Soykırımı kurbanı 1 kişinin kimliği belirlendi

Bosna Hersek'teki soykırımda katledilenlerden birinin daha kimliği tespit edildi.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
12 Şubat 2024 21:18
GÜNCELLEME
12 Şubat 2024 21:25
Srebrenitsa Soykırımı kurbanı 1 kişinin kimliği belirlendi
Kay
Kaynak Kaynak: AA

Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan acı dolu savaş dönemine ait bir kayıp vakası daha çözüme kavuşturuldu. Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsü tarafından yapılan son açıklamaya göre, 1925 doğumlu Edhem Jusic'in kimliği, yıllar sonra gelen bilimsel kanıtlarla tespit edildi. Jusic, 1993 yılında Kiseljak bölgesinde yaşamını yitirdi.

DNA TEKNOLOJİSİ İLE KAYIP KİMLİKLERE ULAŞILDI

Edhem Jusic'in kalıntıları, geçtiğimiz yıl Grahovci bölgesinde keşfedilen bir mezarda bulundu. Ailesinden alınan DNA örnekleriyle yapılan eşleştirme sonucu, Jusic'in Haziran 1993'te öldürüldüğü kesinleştirildi. Bu bulgu, kayıpların kimliklerinin belirlenmesinde DNA teknolojisinin önemini bir kez daha ortaya koydu.

BOSNA SAVAŞI'NIN ACI MİRASI

Bosna Savaşı'nın başlangıcında, 21 Aralık 1991'de, Sırp Meclisi tarafından alınan karar ile Yugoslavya içinde federal bir yapı olarak Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti'nin kurulması ve Krajina Sırp Cumhuriyeti'nin tanınması yönünde adımlar atıldı. Bosna Hersek'in bağımsızlığını ilan etmesiyle birlikte, Sırpların kontrolündeki Yugoslav ordusu ve paramiliter birlikler tarafından Müslüman Boşnaklara karşı "etnik temizlik" hareketi başlatıldı.

BOSNA SAVAŞI'NIN DERİN İZLERİ

1992'den 1995'e kadar süren ve tarihe kara bir leke olarak geçen Bosna Savaşı, 100 binden fazla insanın ölümüne ve yaklaşık 2 milyon insanın göç etmek zorunda kalmasına neden oldu. Bu savaş, günümüzde bile hala onlarca ailenin kayıplarının ardındaki sır perdesini aralamaya çalıştığı bir yara olarak duruyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.