ABD’den İsrail’e “Refah” konusunda yeşil ışık!

ABD, suç ortağı İsrail'e, Refah konusunda hem uyarı da bulundu hem de zımnen "yeşil ışık" yaktı.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
13 Şubat 2024 00:48
GÜNCELLEME
13 Şubat 2024 00:56
ABD’den İsrail’e “Refah” konusunda yeşil ışık!
Kay
Kaynak Kaynak: AA

ABD yönetimi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik planladığı operasyon öncesinde önemli uyarılarda bulundu. İsrail güçlerine, olası bir askeri harekatın sivil halka zarar vermemesi için dikkatli planlama yapılması gerektiği konusunda çağrıda bulunuldu. Bu açıklama, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby tarafından yapıldı.

Kirby, düzenlediği basın toplantısında, Gazze ve Refah'taki son gelişmeleri değerlendirdi. Gazze Şeridi ve özellikle İsrail'in hedef aldığı Refah'ta sivil kayıpların yaşanmasından duyulan endişeyi vurgulayan Kirby, İsrail hükümetine ve askeri güçlerine sivil zararları en aza indirgeyerek hareket etme çağrısında bulundu.

İsrail'e dolaylı destek işareti

Kirby, Hamas militanlarının Gazze'nin kuzeyinden güneye, Han Yunus'tan Refah'a doğru hareket ettiğini belirterek, bu durumun İsrail için "meşru askeri hedefler" oluşturduğunu ifade etti. Bu yorumlar, ABD'nin İsrail'in Refah'taki olası harekatını dolaylı yoldan onayladığı şeklinde yorumlandı.

Ayrıca Kirby, 1 milyonu aşkın sivilin bulunduğu bu dar alandan tahliyenin mümkün olup olmadığı sorularına, İsrail'in bu konudaki sorumluluğuna işaret ederek, sivillerin korunması adına planlama yapılmasının önemini vurguladı.

Uzatılmış insani ara vurgusu ve ateşkese ilişkin ABD’nin tutumu

ABD'li yetkili, Netanyahu hükümetinin kısa vadede operasyonlarına son vereceğine dair bir beklenti içinde olmadıklarını belirtti. Kirby, Hamas'ın tüm esirleri serbest bırakmasının bu krize kalıcı bir çözüm getirebileceğini, bu süreçte uzatılmış insani aralara ihtiyaç duyulduğunu, böylelikle Gazze halkına gerekli yardımların ulaştırılabileceğini ifade etti.

ABD'nin Gazze'de ateşkes çağrısı yapma konusundaki ısrarlı sorular karşısında Kirby, ABD'nin ateşkes yerine uzatılmış insani aralara destek verdiğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.