ABD, İran’ın Venezuela’ya sattığı uçağa el koydu

ABD, Venezuelalı kargo şirketine İranlı hava yolu şirket tarafından satılan uçağa “İran’la ihracat kısıtlamaları” gerekçesiyle el koydu.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
13 Şubat 2024 01:18
GÜNCELLEME
13 Şubat 2024 01:21
ABD, İran’ın Venezuela’ya sattığı uçağa el koydu
Kay
Kaynak Kaynak: AA

ABD, İran'ın yaptırım altındaki Mahan Hava Yolları şirketi ile işlem yapan bir Venezuelalı kargo şirketinin Boeing 747 tipi kargo uçağına el koyduğunu duyurdu. Bu hamle, "İran ile ilgili ihracat kısıtlamaları"na dayandırıldı. ABD Adalet Bakanlığı, söz konusu uçağın Arjantin'den ABD'ye getirilerek alıkonulduğunu açıkladı.

Yaptırım ihlalleri ve uçağın akıbeti

Haziran 2022'de, ABD'nin talebi üzerine Arjantinli yetkililer tarafından ele geçirilen uçağın, ihracat kontrol yasaları ihlali nedeniyle ıskartaya çıkarılacağı bildirildi. ABD Adalet Bakanlığı, ulusal güvenliğe tehdit oluşturan durumlarla mücadelede Amerikan yasalarının etkin kullanılacağını vurguladı.

Venezuela'dan sert tepkiler

Venezuela hükümeti, uçağın ABD'ye gönderilmesini "utanç verici bir operasyon" olarak tanımladı ve uçağın geri alınması için yasal yollara başvurulacağını duyurdu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ofisi de ABD ve Arjantin'i, ticari ve sivil havacılık kurallarını ihlal etmekle ve Venezuelalı şirketin haklarını gasp etmekle suçladı.

İran şirketinden açıklama

İranlı Mahan Hava Yolları ise el konulan uçakla herhangi bir ilişkilerinin olmadığını öne sürerek konudan uzaklaşmaya çalıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.