Goldman Sachs: “Rezervler pozitife dönebilir”

Çok uluslu bir Amerikan yatırım bankası olan Goldman Sachs, faizlerdeki gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayabileceği öngörüsünü korurken banka ekonomistleri 2024 yılında TL'deki değerlenmenin süreceği ve rezervlerin de pozitife dönebileceğini ifade etti.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
23 Şubat 2024 11:14
GÜNCELLEME
23 Şubat 2024 12:01
Goldman Sachs: “Rezervler pozitife dönebilir”
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son faiz kararı metninde TL'deki reel değerlenmeye vurgu yaptı.

Bu yabancıların da dikkatinden kaçmadı.

Nitekim, Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil 22 Şubat tarihli notlarında, TCMB'nin dezenflasyon için TL'de reel değerlemenin temel faktör olduğuna vurgu yapmasına dikkat çektiler.

Daha önceki öngörülerini koruyan ekonomistler gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayacağını tahmin ediyor.

Banka ekonomistleri, son faiz kararı ve karar metninde verilen mesajlara göre TCMB'nin politika faizindeki mevcut seviyeyi yeterli gördüğünün altını çizdi.

Goldman Sachs ekonomistleri,  bankanın likidite fazlası ve yükselen kredi kartlarına odaklandığına da işaret etiler.

TCMB’nin  acil bir yeni önlem/araç sinyali vermediğini belirten  Goldman Sachs ekonomistleri, kredi büyümesi ve mevduat faizlerinde beklenmedik bir gevşeme karşısında bankanın parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceğini ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını kullanacağını tekrarladılar.

Raporda,  son dönemde kredi kartı harcamalarındaki artışı engellemek için yeni tedbirler alması yönündeki beklentilerini de dile getirdiler.

Türk lirası ve rezervlerle ilgili pozitif beklentilerini paylaşan Goldman Sachs ekonomistleri yabancı portföy girişi ve daralan cari açık sayesinde TL'de değer kaybının çekilmesi öngörüsünde bulundu.

Goldman Sachs ekonomistleri, TCMB'nin negatif olan swap dışarıda tutulduğu takdirde net rezervlerinin 2024 yılında pozitife dönebileceğini de bildirdiler.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.