İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, Gazze'de yardım bekleyenlerin öldürülmesinin soruşturulmasını istedi

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'in dün Gazze'de insani yardım bekleyen 115 Filistinlinin ölümüne neden olan saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Derhal soruşturma başlatılmalı ve hesap sorulmalı. Bunun bir daha yaşanmaması gerekiyor." dedi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
01 Mart 2024 21:34
GÜNCELLEME
01 Mart 2024 22:29
İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron, Gazze'de yardım bekleyenlerin öldürülmesinin soruşturulmasını istedi
EK
Ersin Küçükbarak Editör

David Cameron, yardım konvoyu bekleyen Filistinlilerin İsrail askerlerince katledilmesine “ korkunçtu” sözleriyle tepki gösterdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı, "Derhal soruşturma başlatılmalı ve hesap sorulmalı. Bunun bir daha yaşanmaması gerekiyor." Değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'ye şubatta ulaştırılan yardım miktarının ocaktakinin yarısı olduğuna işaret den Cameron, bunu kesinlikle kabul edilemez bulduklarını vurguladı.

David Cameron, İsrail'in Gazze'dekilere yeterli insani yardımın ulaşmasını sağlama yükümlülüğü bulunduğunun altını çizdi.

Cameron, İsrail tarafının çözmesi gereken sorunları da şöyle sıraladı:

" İsrail acilen daha fazla geçiş açmalı, bürokratik engelleri kaldırmalı, Gazze'deki yardım operasyonlarını etkinleştirmeli, sıradan Filistinlileri, sivil toplum kuruluşlarını, sağlık çalışanlarını ve yardım faaliyetlerinde bulunan diğer kişileri korumak için gerekli çatışmasızlık mekanizmasını oluşturmalıdır."

Çatışmalara insani ara verilmesinin önemine de dikkati çeken İngiltere Dışişleri Bakanı, bunun ihtiyaç malzemelerinin girişi ve esirlerin çıkışını sağlamanın tek yolu olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

İsrail ordusu, Gazze kentinin güneyinde, Gazze Şeridi'ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi Kavşağı'nda insani yardım bekleyen Filistinlileri dün bombalamış ve ateş açmıştı.

Saldırıda 115 Filistinli hayatını kaybederken 760 Filistinli de yaralanmıştı.

İsrail'in insani yardım bekleyenlere yönelik saldırısının "kasıtlı ve planlı" olduğunu vurgulayan

Gazze'deki Filistin hükümeti,  "İşgal ordusu bu kişilerin, bölgeye insani yardım almak için geldiklerini biliyordu ancak onları soğukkanlılıkla öldürdü." açıklaması yapmıştı.

Yardım tırlarının etrafını saran Filistinlilerin tırların geçişini sağlayan İsrail askerlerine "tehdit oluşturacak biçimde yaklaştığını"  öne süren İsrail güvenlik kaynakları ise, İsrail askerlerinin buna ateş açarak karşılık verdiğini itiraf etmişti.

Etiketler David Cameron
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.