ABD Merkez Bankası (FED) Mart Raporu’nda beklenen faiz açıklaması geldi

ABD Merkez Bankası (Fed), ülkedeki enflasyonun geçen yıl önemli ölçüde yavaşladığını ancak hala yüksek seviyelerde devam ettiğini açıkladı.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
01 Mart 2024 22:52
GÜNCELLEME
01 Mart 2024 23:10
ABD Merkez Bankası (FED) Mart Raporu’nda beklenen faiz açıklaması geldi
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Fed'in mart ayına ait yarı yıllık Para Politikası Raporu'na göre, enflasyon, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmeye devam etse de, geçen yıl belirgin bir şekilde düşüş gösterdi ve işsizlikte belirgin bir artış olmaksızın gerçekleşti.

Raporda, pandemiden önceki on yılın ölçümlerine göre uzun vadeli enflasyon beklentilerinin FOMC'nin yüzde 2'lik hedefiyle uyumlu olduğu belirtildi.

İş gücü piyasasının nispeten sıkı olduğu ifade edilen raporda, düşük işsizlik oranı ve yüksek açık iş pozisyonlarına vurgu yapıldı.

Ayrıca, tüketici harcamalarındaki artışın ekonomik büyümeyi desteklediği ve iş gücü piyasasındaki sıkılığın azaldıkça ve enflasyondaki ilerleme devam ettikçe, Komitenin istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma konusundaki risklerin daha dengeli hale geldiği belirtildi.

Raporda, faiz oranlarının düşürülmesinin uygun olmadığına dair bir öngörüne yer verilirken, bankacılık sistemindeki bazı risk alanlarının izlenmeye devam edilmesi gerektiği vurgulandı.

Finansal koşulların yaz aylarında ve sonbahar başlarında sıkılaştığına dikkat çekilen raporda, yüksek faiz oranlarının finansman faaliyetleri üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi.

Uluslararası arenada, dış ekonomik aktivitedeki büyümenin 2023'ün ikinci yarısında yavaşladığı ifade edilen raporda, ekonomik büyümeyi etkileyen faktörler arasında para politikası sıkılaşması ve yüksek enflasyonun yer aldığı vurgulandı. 

Raporda ayrıca, Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimlerin enflasyon düşürme çabalarını etkileyebileceği uyarısında bulunuldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.