Iris Apfel kimdir?

Dünyaca ünlü tasarımcı Iris Apfel kimdir? 102 yaşında hayatını kaybeden Iris Apfel neden öldü?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
03 Mart 2024 09:47
GÜNCELLEME
03 Mart 2024 10:00
Iris Apfel kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

İris Apfel, 29 Ağustos 1921DOĞUMLU, Amerikalı bir işkadını, iç mimar, moda tasarımcısı ve aktris olarak tanınan, gösterişli stili, açık sözlülüğü ve büyük gözlükleri ile bilinen bir isimdi.

Erken yaşam: Astoria, Queens, New York City'de 29 Ağustos 1921'de doğan Apfel, Samuel Barrel'ın (1897–1967) ve Rus doğumlu eşi Sadye "Syd" Barrel'ın (1898–1998) tek çocuğuydu. Her ikisi de Yahudi kökenliydi. Ebeveynleri ve büyük ebeveynleri tarafından bir çiftlikte büyütülmüş olsa da, sık sık Manhattan'ı keşfetmek için şehre gitmiş, Greenwich Village'a hayran kalmıştı. Çocukken antik dükkanlarını gezerek dünya çapında mücevher koleksiyonuna başlamıştı.

Apfel, New York Üniversitesi'nde sanat tarihi okudu ve Wisconsin Üniversitesi'nde sanat okuluna devam etti.

Kariyer: Genç bir kadın olarak Apfel, Women's Wear Daily için 15 dolar maaşla metin yazarlığı yaparken ve iç mimar Elinor Johnson için çalışırken apartmanları yeniden dekore ediyor ve nadir bulunan eşyaları bulma yeteneğini geliştiriyordu. Aynı zamanda çizer Robert Goodman'ın asistanıydı.

22 Şubat 1948'de Carl Apfel ile evlendi. İki yıl sonra, 1950'de, Old World Weavers adlı tekstil firmasını kurarak 1992'de emekli olana kadar işlettiler. Apfels, 17., 18. ve 19. yüzyıllardan kumaşların reprodüksiyonunda uzmanlaştı ve yılda iki kez Avrupa'ya seyahat ederek Amerika'da bulamadıkları tekstilleri arıyorlardı. İşin New York şov odası, Manhattan'daki 115 East 57th Street'te bulunmaktaydı. Apfel'in kariyeri boyunca, Beyaz Saray için dokuz başkanlık dönemi boyunca çalışma da dahil olmak üzere çeşitli tasarım restorasyon projelerine katıldı.

Beyaz Saray müşterileri genellikle sadece öncekilerin yerine koyulmasını istedikleri için Old World Weavers'ın en kolay müşterilerinden biriydi, ancak Apfel'in anlattığına göre tek istisna Jacqueline Kennedy'ydi.

İşleri nedeniyle çift, dünya genelinde seyahat etmeye başladı ve Apfel aynı zamanda non-Batılı, zanaatkar kıyafetlerin parçalarını da satın almaya başladı. Bu kıyafetleri müşterilerinin yüksek sosyetedeki partilerine giyiyordu. 2011'de Iris Apfel, Texas Üniversitesi, Austin'in Tekstil ve Giyim Bölümü'nde misafir profesör oldu.

2016'da Fransız otomobil DS 3 için bir televizyon reklamında performans sergiledi ve Avustralyalı marka Blue Illusion'ın yüzü oldu. 2016'nın mart ayında Apfel, teknoloji başlangıcı WiseWear ile birlikte akıllı mücevher hattı üzerinde bir işbirliği yapacaklarını duyurdu. HarperCollins, 2018'de biyografisi "Iris Apfel: Kazara İkon"u yayımladı.

2019'da, 97 yaşında, küresel ajans IMG ile modellik kontratı imzaladı. Sık sık görünümler için arandığını gören Tommy Hilfiger, ona resmi temsilcilikle anlaşma yapması konusunda teşvik etmişti.

Ölüm: Apfel, 1 Mart 2024'te Palm Beach, Florida'daki gayrimenkulünde, 102 yaşında öldü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.