Protein tüketemeyenler için müjde! Tamamen bitkisel kaynaklı yumurta ve et

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkiye’de bir ilke imza atarak protein tüketemeyen hastalara iyi bir haber geldi. Tamamen bitkisel kaynaklı üretilen yumurta ve et için 3 boyutlu yazıcılar kullanıldı.
DHA
|
05 Mart 2024, Salı - 11:03
Protein tüketemeyenler için müjde! Tamamen bitkisel kaynaklı yumurta ve et

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Türkiye’de bir ilke imza atarak protein tüketemeyen hastalara iyi bir haber geldi. Tamamen bitkisel kaynaklı üretilen yumurta ve et için 3 boyutlu yazcılar kullanıldı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından protein tüketemeyen hastalar için 3 boyutlu yazıcı kullanılarak tamamen bitkisel kaynaklı yumurta ve et üretildi. Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Tuba Eminoğlu, "3 boyutlu yazıcı ile düşük proteinli ve bitkisel kaynaklı et ve yumurta olarak üretilen Türkiye’de ilk ürünler diyebiliriz" dedi.

3 boyutlu yazıcılar kullanıldı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Eminoğlu ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kezban Candoğan ile ekiplerinin 2 yıl önce başlattığı, '3 boyutlu yazıcı ile düşük proteinli ürün üretimi projesi' hastalara umut oldu.

Proje kapsamında 3 boyutlu yazıcı ile tamamen bitkisel et ve yumurta üretildi. Protein tüketimleri yasak olan hastalar için üretilen ürünler, hastanede tedavi alan 20 hasta tarafından tüketildi. Hastalar üzerinde yapılan duyu analizlerinde olumlu sonuçlar kaydedildi.

Aynı zamanda Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü olan Prof. Dr. Tuba Eminoğlu, bu çalışma ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Eminoğlu sözlerine şöyle devam etti:  

'Patent başvurularımız oldu'

Proje kapsamında ürünleri ilk kez hastalar ile buluşturduklarını ve duyu analizleri yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Eminoğlu şunları kaydetti:

'İhtiyacı olanların faydalanmasını sağlayacağız'

Prof. Dr. Kezban Candoğan da 3 boyutlu gıda teknolojisinin yeni bir teknoloji olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

http://www.ankaramasasi.com/haber/2127845/protein-tuketemeyenler-icin-mujde-tamamen-bitkisel-kaynakli-yumurta-ve-et
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.