Küresel piyasalarda negatif seyir

Küresel piyasalar, ABD enflasyon verilerinin açıklanacağı haftaya negatif bir başlangıç yaparak hareketlendi.
Kaynak:AA
|
11 Mart 2024, Pazartesi - 09:13
Küresel piyasalarda negatif seyir

Önceki hafta ABD'de açıklanan veriler, iş gücü piyasasında karışık sinyaller gönderdi ve pay piyasalarında risk iştahını zayıflattı. Analistler, özellikle istihdam artışının beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen işsizlik oranındaki yükselme ve ücret artışlarındaki yavaşlamanın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine yönelik düşünceleri masada tutmasına neden olabileceğini belirtiyor.

Analizlere göre, iş gücü piyasasındaki belirsizlik, ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" beklentilerini destekliyor. Yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri ise Fed'in önümüzdeki süreçte atacağı adımlara dair ipuçları sunabilir.

ABD'de TÜFE'nin şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 3,1 artması beklenirken, bu verinin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda piyasalarda volatilitenin artabileceği ifade ediliyor. Para piyasalarında ise enflasyon verisi öncesi Fed'in faiz indirme olasılığı, mayıs ayı için yüzde 25, haziran ayı için ise yüzde 75 olarak fiyatlanıyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, geçen haftanın en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 4,04'e kadar düştü. Altının ons fiyatı ise 2 bin 181 dolardan alıcı bulurken, dolar endeksi 102,7 seviyesinde dengelendi.

Brent petrolün varil fiyatı, son bir aydır dalgalı seyir izleyerek bugün yüzde 0,4 düşüşle 81,3 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında yaşanan düşüşün etkisiyle, ABD endeks vadeli kontratları yeni haftaya da negatif bir seyirle başladı. Avrupa borsalarında da satış baskısı hakimken, gözler Almanya'nın enflasyon verilerine çevrildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun yeterli düzeyde çekilemediğini belirterek, ekonomik büyümeye yönelik risklerin devam ettiğini ve jeopolitik gerilimlerin enflasyona yönelik riskler arasında olduğunu ifade etti.

Geçen hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi düşerken, Almanya'da DAX 40 endeksi de değer kaybetti. Fransa'da CAC 40 endeksi ise artış kaydetti. Asya'da ise Japonya Merkez Bankası'nın ultra gevşek para politikasına son verebileceği beklentileri, Japon yeninin değer kazanmasına neden oldu.

Dolar/yen paritesi, son bir ayın en düşük seviyesine gerileyerek 146,5'e kadar indi. Nikkei 225 endeksi Japonya'da düşerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi de azaldı. Çin'de ise Şanghay bileşik endeksi artış gösterdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 1,12 değer kazanarak 9.155,32 puandan kapandı. Dolar/TL ise 31,9289 seviyesinden kapanış yaparak önceki günkü seviyenin üzerinde tamamladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı. Fitch Ratings'in açıklamasında, not artışının, Haziran 2023'ten bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına güvenin artmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Bu hafta içinde yatırımcıların odak noktası, Türkiye'nin sanayi üretimi ve cari açık verileri olacak. Ayrıca, ekonomistlerin tahminine göre, Türkiye'nin ocak ayındaki cari işlemler açığının 2 milyar 460 milyon dolar olduğu öngörülüyor. 2024 yılı için ise cari işlemler açığının 30 milyar 611 milyon dolar olması bekleniyor.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 puanın direnç, 9.100 ve 9.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirtirken, yurt içinde iş gücü istatistikleri ve ticaret satış hacmi verilerinin yakından takip edileceğini vurguluyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye ocak ayı işsizlik oranı ciro ve ticaret satış hacim endeksi




http://www.ankaramasasi.com/haber/2128624/kuresel-piyasalarda-negatif-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.