Trafik ışıklarına bir renk daha mı geliyor?

Elektrikli araç kullanımının artmasıyla birlikte, trafik lambalarına beyaz renk eklenmesi önerisi gündemde. Amerika'da yapılan bir araştırma, bu renk değişikliğinin trafik akışını önemli ölçüde iyileştirebileceğini ortaya koydu.
Afife Kaya
|
17 Mart 2024, Pazar - 12:21
Trafik ışıklarına bir renk daha mı geliyor?

Türkiye'de ve dünyada elektrikli araç kullanımının hızla artmasıyla birlikte, geleneksel trafik düzeninin değişmesi gündemde. Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilen bir araştırma, otonom ve elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla trafik lambalarına beyaz renk eklenmesi gerekliliğini ortaya koydu. Bu araştırma, trafikteki problemlerin çözümü için dikkate değer bir öneri sunuyor.

'Beyaz' renk geliyor 

Elektrikli araçlar ve otonom sürüş teknolojisinin daha az çevresel zarara neden olduğu düşünülerek, geleneksel trafik lambalarına yeşil, sarı ve kırmızı renklere ek olarak beyaz bir renk eklenmesi gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar, bu yeni dört renkli sistemin, araçlar ve yayalar için trafik akışını önemli ölçüde iyileştirebileceğini öne sürüyorlar.

Bu dört renkli sistemin trafiğe yüzde 25 oranında katkı sağlayabileceği tahmin ediliyor. Otonom araçlar, sadece kendilerini yönetmekle kalmıyor, aynı zamanda trafik akışını iyileştirmek için birbirleriyle ve merkezi trafik bilgisayar sistemiyle iletişim kuruyorlar.

Araştırmacılar, bu yeni sistemi gerçek dünya koşullarında test etmek için bir pilot test ortamı oluşturuyorlar. Bilgisayar simülasyonları, beyaz ışığın trafikteki gecikmeleri yüzde 90'ın üzerinde azaltabileceğini gösteriyor. Bu iyileşme aynı zamanda yakıt tüketiminden tasarruf sağlayabilir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2129565/trafik-isiklarina-bir-renk-daha-mi-geliyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.