Trafikte yeni dönem, ışıklar acil durum araçlarına ''yeşil'' yanacak

Trafikte geçiş üstünlüğü bulunan ambulans, itfaiye gibi acil durum araçlarının kırmızı ışığa takılmasını engelleyecek projenin pilot uygulaması, İstanbul Fatih'te başladı.
Onur Çetinkaya
|
04 Temmuz 2022, Pazartesi - 13:29
Trafikte yeni dönem, ışıklar acil durum araçlarına ''yeşil'' yanacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş., dünyada da kullanılan 'V2x' teknolojisini geliştirerek, acil durum araçlarını trafikte önceliklendirecek bir projeye imza attı.

Işıklar acil durum araçlarına ''yeşil'' yanacak

Proje, trafik yönetim sistemleri konusunda uzman mühendisler tarafından, V2x donanımlarının ulaşım yönetim sistemlerine entegre hale getirilmesiyle gerçekleştirildi.

Acil durum araçlarının Trafik ışıklarına takılmadan hareket edebilmesini sağlayan sistemle, araçlara kırmızı yanan trafik ışığı, itfaiye ya da ambulansı algıladığında yeşile dönecek. Diğer sürücüler de yol vermeye çalışırken riske girmeden yeşil ışıkta geçiş yapabilecek.

İlk uygulama Fatih'te başladı

Projenin plot uygulması ise Fatih'te başladı. Projede, kavşakta kırmızı yanan trafik ışığı, 400 metre geriden gelen acil durum aracını algılayarak yeşile döndü. Bu uygulama ile hem itfaiye veya ambulanslar kırmızı ışığa takılmayacak hem de trafik karmaşası son bulacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1632431/trafikte-yeni-donem-isiklar-acil-durum-araclarina-yesil-yanacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.