Küresel piyasalarda karışık seyir

Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ), yaklaşık 10 yılın ardından negatif faiz dönemine son vermesi piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdı. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimini yakın takibe aldı.
Kaynak:AA
|
19 Mart 2024, Salı - 09:47
Küresel piyasalarda karışık seyir

 Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) 17 yıl sonra gelen faiz artırım kararı yatırımcıların odağına yerleşti.

Bu adım, dünya genelinde enflasyonla mücadele kapsamında önemli merkez bankalarının politika faizlerini son yılların en yüksek seviyesinde tutmalarına rağmen, makroekonomik verilerden alınan sinyaller, faiz indirimlerine ilişkin soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.

ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, satış baskısının tahvil piyasalarında öne çıkmasına neden oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,30'un üzerinde seyrederken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda enflasyon endişesinin bir süre daha etkili olabileceği görülüyor.

Fed'in yarın ve mayısta yapacağı toplantılarda politika faizini sabit bırakması beklenirken, ilk faiz indirimine haziran ayında başlayabileceği yönündeki beklentiler zayıflıyor. Bu durum, doların diğer para birimleri karşısında desteklenmesine ve dolar endeksinin yükseliş eğilimini sürdürmesine neden oluyor.

Tahvil faizlerindeki artış ve güçlenen dolar karşısında altının ons fiyatı 2.150-2.1890 bandında dalgalanırken, Brent petrolün varil fiyatı 86,1 dolar civarında seyrediyor. Bununla birlikte, dünya genelinde ekonomik aktivitenin güçlü kalması ve jeopolitik risklerin devam etmesi, petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor.

Yapay zeka alanındaki gelişmeler de piyasaları etkilemeye devam ediyor. Nvidia'nın yapay zeka alanındaki güncellemeleri ve Apple'ın Google'ın "Gemini" adlı yapay zeka sohbet robotunu kullanacağı yönündeki haber, ilgili şirketlerin hisselerinde artışlara yol açtı. Tesla'nın Avrupa ve ABD'de elektrikli araçlarına yönelik fiyat artışları duyurmasıyla hisseleri değer kazandı.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yükselirken, ABD'de endeks vadeli kontratlar karışık bir seyir izliyor. Avrupa'da ise Fed'in adımlarına ilişkin temkinli bir beklenti hakimken, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı yatırımcıların odağında bulunuyor.

Japonya'da BoJ'un negatif faiz politikasına son verme kararı alması ve Japon ekonomisine ilişkin verilerin açıklanmasıyla Nikkei 225 endeksi yükselirken, diğer Asya piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Türkiye'de ise Borsa İstanbul'da satıcılı bir seyir izlenirken, dolar/TL kuru 32,3350 seviyesinden işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 8.600 ve 8.500 seviyeleri teknik destek, 8.800 ve 9.000 puanın direnç konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye ocak ayı uluslararası yatırım pozisyonu

13.00 Euro Bölgesi mart ayı ZEW Ekonomik Güven Endeksi

13.00 Almanya mart ayı ZEW Ekonomik Güven Endeksi

15.30 ABD şubat ayı inşaat izinleri

15.30 ABD şubat ayı konut başlangıçları





http://www.ankaramasasi.com/haber/2129845/kuresel-piyasalarda-karisik-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.