Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Küresel piyasalar, yılın ilk çeyreğinde olumlu bir seyir izlerken, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın beklenen açıklamaları ve açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları verilerini yatırımcılar yakından takip ediyor.
Ersin Küçükbarak
|
29 Mart 2024, Cuma - 09:25
Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Dün ABD'de beklenenden daha güçlü büyüme verileriyle pay piyasalarında yatay bir seyir yaşanırken, bugün ABD, Avrupa ve Hong Kong'da Paskalya tatili nedeniyle işlem yapılmayacak.

ABD ekonomisi, 2023'ün son çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 3,4 büyüme kaydederek piyasa beklentilerini aştı.

Analizciler, Fed'in faiz indirimi konusunda belirsizliklerin devam ettiğini ve Powell'ın bugünkü açıklamalarının yanı sıra kişisel tüketim harcamaları verilerinden gelecek adımlara dair ipuçları aranacağını belirtti.

Öte yandan, Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi mart ayında yükselerek 79,4'e revize edildi.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı geçen hafta 210 bine gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Bu gelişmeler sonrasında, Fed'in haziran ayında ilk faiz indirimine gitme olasılığı yüzde 64'e çıktı.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 4,2050 seviyesine yükselirken, altının ons fiyatı tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirerek yüzde 1,7 artışla 2 bin 233 dolara çıktı.

Dolar endeksi dün yükseliş eğilimini sürdürerek günü yüzde 0,1 artışla 104,6 seviyesinden kapattı.

Jeopolitik gerilimlerin yanı sıra arz ve talep dengesindeki belirsizlikler nedeniyle Brent petrolün varil fiyatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 12,9 artış gösterdi.

Ayrıca, ABD pay piyasalarında S&P 500 endeksi ilk çeyrekte 2019'dan bu yana en iyi performansını kaydederek yüzde 10,2, Dow Jones endeksi yüzde 5,6 ve Nasdaq endeksi ise yüzde 9,1 arttı.

Dün New York borsasında Nasdaq endeksi gerilerken, S&P 500 ve Dow Jones endeksleri hafif artışlar kaydetti.

Avrupa borsalarında ise dün yatay bir seyir izlenirken, bugün tatil nedeniyle işlem yapılmadı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin bu bahar "ölçülü" bir faiz indirimi yapabileceğini ve bunun Fed'in takviminden bağımsız olacağını söyledi.

Dün İngiltere, İtalya, Almanya ve Fransa borsaları hafif artışlar kaydederken, Almanya'da DAX 40 endeksi yılın ilk çeyreğinde yüzde 10,4, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 8,8 artış gösterdi.

Asya'da ise Japonya, Güney Kore ve Çin borsalarında yükseliş yaşanırken, Türkiye'de Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yüzde 3,10 değer kazandı.

Dolar/TL dün artış göstererek günü 32,3366 seviyesinden tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasada 32,3700 seviyesinden işlem gördü.

BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 seviyeleri teknik direnç, 9.000 ve 8.900 puan ise destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye şubat ayı dış ticaret istatistikleri

15.30 ABD şubat ayı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi

15.30 ABD şubat ayı kişisel giderler






http://www.ankaramasasi.com/haber/2131422/kuresel-piyasalarda-gozler-fed-baskani-powella-cevrildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.