Küresel piyasalarda Nvidia etkisi

Nvidia'nın finansal performansının etkisiyle, ABD, Avrupa ve Japonya pay piyasalarında önemli bir yükseliş yaşandı.
Ersin Küçükbarak
|
23 Şubat 2024, Cuma - 09:17
Küresel piyasalarda Nvidia etkisi

Nvidia, son çeyrekte beklentilerin üzerinde bir kar açıklaması yaparak, hisse fiyatını bir günde yüzde 16 artırdı. 

Bu durum, şirketin piyasa değerinde 277 milyar dolarlık bir artış sağladı ve sektördeki diğer büyük oyunculardan biri olan Meta'nın bir günde kazandığı 197 milyar dolarlık değer artış rekorunu da geride bıraktı.

ABD'de Federal Rezerv'in faiz indirimi konusunda belirsizlik devam ederken, Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip ediliyor. 

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, politika faizindeki kısıtlamaların ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğuna işaret ederek, faiz indirimine dair zaman çizelgesi konusunda net bir bilgi vermedi. 

Ayrıca, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da faiz oranlarını çok erken düşürmenin risk oluşturabileceğini vurguladı.

ABD ekonomisine dair makroekonomik veriler arasında ise işsizlik maaşı başvurularında yaşanan azalma, imalat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi'nde yaşanan artış ve ikinci el konut satışlarındaki yükseliş dikkat çekti.

Öte yandan, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,33'te bulunurken, dolar endeksi ise düşüş eğilimini sürdürerek 103,9 seviyesinde seyrediyor.

Avrupa'da borsalarda yeni zirveler görülürken, Almanya'da Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verileri yatırımcıların odağında. Avrupa Merkez Bankası (ECB) tutanaklarına göre, faiz indirimine yönelik karar için henüz erken olduğu ortaya çıktı. Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise beklentilere paralel olarak artış gösterdi.

Asya'da, Hong Kong hariç, pozitif bir seyir izlendi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi, 1989'daki zirvesini geçerek yeni bir rekora imza attı. Çin'de ise konut fiyatlarının yüzde 0,7 düşmesi, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın sürdüğüne dair endişeleri güçlendirdi.

Orta Doğu'da yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiği dönemde, Brent petrolün varil fiyatı artışını sürdürerek 82,4 dolardan işlem görmekte. Altının ons fiyatı ise 2 bin 26 dolara yükselerek yedinci işlem gününde artış kaydetti.

Türkiye'de Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 45'te sabit tuttu. 

Dolar/TL ise 31,0810 seviyesinden işlem görmekte. Yurt içinde, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi gibi ekonomik göstergeler takip edilirken, Almanya'da büyüme ve Ifo iş dünyası güven endeksi verileri yurt dışında önemli odak noktaları arasında bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye şubat ayı kapasite kullanım oranı ile reel kesim güven endeksi

10.00 Almanya 4. çeyrek büyüme

12.00 Almanya şubat ayı Ifo iş dünyası güven endeksi


http://www.ankaramasasi.com/haber/2126120/kuresel-piyasalarda-nvidia-etkisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.