ABD'den İsrail'e F-35 savaş uçağı satışına onay

ABD'nin İsrail'e 25 adet F-35 savaş uçağı ve binlerce güdümsüz bomba satışına onay verdiği ortaya çıktı.
Afife Kaya
|
30 Mart 2024, Cumartesi - 00:06
ABD'den İsrail'e F-35 savaş uçağı satışına onay

ABD'nin Gazze'deki saldırılarına devam eden İsrail'e milyarlarca dolarlık yeni savaş uçağı ve binlerce güdümsüz bomba sevkiyatına onay verdiği ortaya çıktı. İsmi açıklanmayan ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırılan haberlere göre, Joe Biden yönetimi söz konusu sevkiyatları daha önceki Kongre bildirimlerine dayanarak gerçekleştirdi ve bu kez Kongre'ye bildirimde bulunmadı.

Washington Post'un haberine göre, ABD yönetimi, İsrail'e 25 adet F-35 savaş uçağı ve uçak motorunun satışına onay verdi. Ancak, bu 2,5 milyar dolarlık satışa ilişkin ilk Kongre onayının 2008 yılına dayandığı için ABD Dışişleri Bakanlığı bu sefer kamuoyuna ve Kongre'ye herhangi bir bildirimde bulunmadı.

Bununla birlikte, 1800 adet MK84 güdümsüz bomba ile 500 adet MK82 güdümsüz bombanın da gönderilmesine onay verildiği belirtildi. MK84 bombalarının 900 kilogram civarındaki ağırlığı ve yıkıcı etkisi, Gazze'deki sivil kayıplarında büyük rol oynuyor. Benzer şekilde, 220 kilogramlık MK82 bombaları da güdümsüz olmaları nedeniyle hedef gözetmeksizin atılan bombalar kategorisinde değerlendiriliyor.

Söz konusu silah onaylarının İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Washington ziyaretinin hemen ardından yapılmış olması dikkat çekti. Ancak, Beyaz Saray yetkilileri, "İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeyi sürdürüyoruz. İsrail'e silah yardımını koşula bağlamak gibi bir politikamız yok" şeklinde açıklama yaptı.

Bazı Demokrat isimler ise yönetimin Kongre'ye bildirimde bulunmadan İsrail'e silah göndermesini eleştirirken, Biden yönetimi ise İsrail'in kendini savunma hakkına vurgu yapıyor. Biden'ın Şubat ayında yayımladığı bir memorandumda, ABD'den silah alan ülkelerin uluslararası hukuka uygun hareket ettiğine ilişkin güvence verilmesi talep edilmişti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2131589/abdden-israile-f-35-savas-ucagi-satisina-onay
Etiketler: abd İsrail
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.