Biden, İsrail'e milyarlarca dolarlık yeni savaş uçağı ve bomba sevkiyatını imzaladı

ABD yönetimi, kamuoyuna duyurmadan, Gazze 'deki saldırılarına devam eden İsrail'e, milyarlarca dolarlık yeni savaş uçağı ve binlerce yeni güdümsüz bomba sevkiyatını onayladı.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
30 Mart 2024 10:31
GÜNCELLEME
30 Mart 2024 10:55
Biden, İsrail'e milyarlarca dolarlık yeni savaş uçağı ve bomba sevkiyatını imzaladı
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Biden yönetimi yakın zaman önce İsrail'e yeni silah sevkiyatını onayladı.

Bu kez onay süreci Kongre'ye bildirilmeden ve kamuoyuna duyurulmadan gerçekleştirildi.

Kamuoyuna ve Kongre'ye herhangi bir bildirim yapılmadı

Gelişmeyi Amerikan Washington Post (WP) gazetesi duyurdu.

Haberini ismi açıklanmayan Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandıran gazete, Biden Yönetimi’nin bu kez silah sevkiyatlarını sessiz sedasız yaptığına dikkati çekti.

25 adet F-35, binlerce güdümsüz bomba satışına onay

Habere göre, Amerikan yönetimi, kamuoyuna açıklamadan, Gazze 'deki saldırılarına devam eden İsrail’e 25 adet F-35 ve uçak motorunun satışını onayladı.

İlk Kongre onayı 2008 yılında yapılan bir bildirime dayandığı için, ABD Dışişleri Bakanlığı yeni yapılan 2,5 milyar dolarlık satışa ilişkin bu kez kamuoyu ve Kongre'ye herhangi bir bildirimde bulunmadı.

Öte yandan, Washington Yönetimi, 1800 adet MK84 güdümsüz bomba ile 500 adet MK82 güdümsüz bombanın da İsrail’e gönderilmesini kararlaştırdı.

İsrail’in Gazze’ye attığı 900 kilogram civarındaki ağırlığı ve yıkıcı hasarıyla MK84 bombalarının sivil kayıplar yaşanmasında büyük rol oynadığına işaret ediliyor.

Güdümsüz olan 220 kilogramlık MK82 bombaları da hedef gözetmeksizin atılan bombalar kategorisinde yer alıyor.

ABD Yönetimi’nin satışına onay verdiği pakette MK84 ve MK82 bombalarının yanı sıra İsrail’e başka mühimmatlar da sağlanıyor.

İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın ziyareti sonrası onaylandı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın bu hafta Washington'a gerçekleştirdiği ziyaretin hemen ardından silah satışının onaylanması dikkatlerden kaçmadı.

Washington Post’a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, "İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeyi sürdürüyoruz, (İsrail'e silah yardımını) Koşula bağlamak gibi bir politikamız yok." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Şubat ayında yayımladığı memoranduma göre aralarında İsrail'in de olduğu ABD'den silah alan ülkelerin "uluslararası hukuka uygun hareket ettiğine" ilişkin güvence vermesi istenmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı  sosyal medyada sıklıkla paylaşılan videolara dayandırılan savaş hukuku ihlali iddialarına rağmen, İsrail'in "uluslararası hukuka uygun şekilde savaş yürüttüğü" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

7 Ekim ve sonrasında ne olmuştu?




Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.