31 Mart yerel seçim sonuçları dünya basınında!

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP, Ecevit sonrası en büyük sandık başarısına imza atarken Ak Parti kurulduğu günden bu zaman kadar girdiği seçimlerde ilk kez 2. Parti oldu. Dünya basını da bunu okuyucularına geniş şekilde aktardı. İşte detaylar…

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
01 Nisan 2024 12:14
GÜNCELLEME
01 Nisan 2024 12:44
31 Mart  yerel seçim sonuçları dünya basınında!
EK
Ersin Küçükbarak Editör

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonuçlandı.

Sandıktan çıkan tablo anketçileri bile şaşırttı.

CHP hiçbir siyasi partiyle ittifak yapmadan, Bülent Ecevit döneminden sonra en büyük seçim başarısına imza atarken Ak Parti’nin de önünde birinci parti oldu.

1977’de Ecevit liderliğinde yüzde 41 oy alan CHP bu kez  Özgür Özel ile yüzde 37,1 oy oranına ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Ak Parti çok istediği İstanbul ve Ankara’yı geri almak bir yana ilk kez hem büyükşehir hem illerde daha az belediye başkanlığı kazanabildi.

Ankara’da Mansur Yavaş rakibi Turgut Altınok’tan neredeyse 2 kat fazla oya ulaşırken İstanbul’da Ekrem İmamoğlu Murat Kurum’a 10 puan fark attı.

İstanbul’da AK Parti’den 10, MHP’den 1 belediyeyi alan CHP, Ankara’da da ilçe belediye sayısını 3’ten 16’ya çıkardı.

Yerel seçimim dünya basını da yakından takip etti.

Sonuçları okuyucularına geniş şekilde yorumlarla ileten dünya basını, çıkan tabloyu Ak Parti iktidarı için büyük bir yenilgi olarak değerlendirdi.

“NYT: “İmamoğlu siyasi muhalefetin yıldızı”

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, seçimleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferiyle “siyasi muhalefetin yıldızı” statüsünü perçinlediği şeklinde yorumladı.

Seçmenlerin ekonomik durum sebebiyle kızgın olduğuna işaret eden gazete, muhalefetin Türkiye genelinde ve özellikle büyük şehirlerde önemli kazanımlar elde ettiğini dilde getirdi.

Gazete, “Çok sayıda Türk, İmamoğlu’nu potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak görüyor” değerlendirmesinde bulundu.

AP: “Büyük bir bozgun”

Associated Press (AP) haber ajansı, seçim sonuçlarını büyük şehirleri geri almayı uman Cumhurbaşkanı  Erdoğan için büyük bir bozgun olarak niteledi.

Seçimin Erdoğan'ın popüleritesi açısından da bir sınav olduğunu vurgulayan  AP, CHP'nin Erdoğan'ın yenilmezlik imajını yıktığı yorumunda bulundu.

BBC: "Muhalefet tarihi zaferiyle Erdoğan'ı şoke etti"

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC, "Muhalefet tarihi zaferiyle Erdoğan'ı şoke etti" başlığını kullandı.

Seçim sonuçlarının Erdoğan için büyük yenilgi olduğunu belirten BBC, AK Parti'nin iktidarında ilk defa Türkiye genelinde yenilgiye uğradığının altını çizdi. BBC, sonucu CHP Genel Başkanı Özgür Özel için büyük bir başarı olarak tanımladı.

FT: “İktidarı en çok ekonomik şartlar zorladı”

Financial Times, Erdoğan'ın iktidara gelmesinden bu yana en ağır seçim yenilgilerinden birini aldığına işaret ederek iktidarı en çok ekonomik şartların zorladığını yazdı.

Reuters ise şu ifadeleri kullandı:

İngiliz Guardian gazetesi, CHP'nin net bir zaferle iktidara beklenmedik bir darbe vurduğunu belirterek sonucu Erdoğan’dan memnuniyetsizliğin işareti olarak değerlendirdi.

Politico da "Laik muhalefet güçlenirken Erdoğan'ın önemli seçim kaynakları yatırdığı İstanbul'daki zafer, geçen seneki genel seçimlerde alınan yenilgi sonrasında ana muhalefeti güçlendirdi" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.