Filistin, BM'ye tam üyelik için yeniden başvurdu

Filistin, Birleşmiş Milletler'e tam üyelik başvurusunu yeniden değerlendirilmesi talebiyle bir mektup gönderdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben yazılan mektupta, Filistin'in toprak bütünlüğünü tanıyan 2334 sayılı karara atıfta bulunuldu. Filistin'in BM'deki mevcut statüsü "üye olmayan gözlemci devlet" olsa da, bu adım umutları yeniden canlandırdı.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
03 Nisan 2024 00:30
GÜNCELLEME
03 Nisan 2024 00:43
Filistin, BM'ye tam üyelik için yeniden başvurdu
AK
Afife Kaya Editör

Filistin, Birleşmiş Milletler'e (BM) tam üyelik hakkını elde etmek için yeni bir adım attı. BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur'un gönderdiği mektupla birlikte, Filistin devleti, BM üyeliği başvurusunun yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Sosyal medya platformu X'ten yapılan paylaşımda, Filistin liderliğinin talimatıyla gönderilen mektubun kopyası da paylaşıldı. Mektupta, Genel Sekreter Antonio Guterres'e hitaben, Filistin devletinin BM'ye üyelik başvurusunun, 23 Eylül 2011 tarihli belgede yer aldığı gibi Güvenlik Konseyi tarafından yeniden değerlendirilmesi talep edildiği belirtildi.

Mansur'un mektubunda, bu talebin mümkün olan en kısa sürede BM Güvenlik Konseyi'ne iletilmesi ricasında bulunuldu. Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Mansur, 26 Temmuz 2022'de Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, BM'nin Filistin'in toprak bütünlüğünü tanıyan 2334 sayılı kararı hatırlatarak, tam üyelik statüsünün onaylanmasını istemişti.

Filistin'in BM'deki mevcut statüsü "üye olmayan gözlemci devlet" olarak geçiyor. Ancak BM Genel Kurulu, 2012'de Filistin'in statüsünü "üye olmayan gözlemci devlet" statüsüne yükseltmişti. Tam üyelik içinse BM Güvenlik Konseyi'nin onayının ardından BM Genel Kurulu'nda oylamaya gidilmesi gerekiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.