Küresel piyasalar negatif seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi konusunda belirsizliklerin artmasıyla negatif bir trend gözlenirken, yatırımcılar bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın söylemlerini ve ABD'deki ADP özel sektör istihdamı verilerini yakından takip ediyor.
Kaynak:AA
|
03 Nisan 2024, Çarşamba - 09:26
Küresel piyasalar negatif seyrediyor

Merkez bankalarının faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızıyla ilgili belirsizlikler devam ederken, ekonomik verilerin açıklanması varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

ABD'de dün açıklanan verilere göre, JOLTS açık iş sayısı ve fabrika siparişleri, piyasa beklentilerini aşarak artış gösterdi.

Analizcilere göre, bu veriler ABD ekonomisindeki canlılığı gösteriyor ve Fed'in faiz indirimleri konusunda acele etmeyeceği beklentilerini güçlendiriyor.

Bugün Powell'ın yapacağı açıklamalardan gelecek dönemde Fed'in izleyeceği politikalara dair ipuçları aranırken, ABD'de açıklanacak verilerin piyasalarda volatiliteyi artırabileceği belirtiliyor.

Öte yandan, Fed yetkililerinin temkinli açıklamaları risk iştahının azalmasına neden oluyor. Dün, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz indirimlerinin devam edeceğini ancak acele etmeyeceklerini dile getirdi.

Dolar endeksi düşüş yaşarken, tahvil piyasalarında satışlar gözlemlendi. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil faizi, en yüksek seviyelerinden birini test ettikten sonra günü yüzde 4,35 üzerinde tamamladı.

Altının ons fiyatı güçlü dolar ve yükselen tahvil faizlerine rağmen rekor seviyelere ulaştı. 7 gündür yükselişini sürdüren ons altın 2 bin 288,5 dolarla rekor seviyeye ulaştı. Analistler, küresel merkez bankalarının faiz indirimlerine yönelik beklentilerin altın fiyatlarındaki yükselişi ve altına olan iştahı desteklediğini belirtti.

89 doların üzerine çıkan brent petrolün varil fiyatı 2023 Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini test ederken enflasyon endişelerini artırdı. Brent petrolün varili an itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,3 altında 88,7 dolardan alıcı buluyor. Enerji şirketlerinin hisselerinde artış yaşandı.

Bitcoin'in fiyatı Fed'in politikalarına dair belirsizliklerle birlikte 65 bin doların altına düştü ve kripto para ile ilişkili hisselerde değer kaybı yaşandı.

Tayvan'da yaşanan depremin ardından, dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC'nin fabrikalarında üretim durdu.

Avrupa borsalarında dün negatif bir seyir izlenirken, bugün Avro Bölgesi'nde öncü TÜFE verileri takip ediliyor.

Dış ticarette artış yaşanırken, Türkiye'de ekonomik büyüme ivme kazandı.

Borsa İstanbul'da dün yaşanan düşüşün ardından, bugün enflasyon verileri takip ediliyor. Dolar/TL ise dalgalı seyrediyor.

BIST 100 endeksinde 9.000 ve 8.900 seviyeleri teknik destek, 9.100 ve 9.200 puan ise direnç konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye mart ayı TÜFE

12.00 Euro Bölgesi mart ayı TÜFE

15.15 ABD mart ayı ADP özel sektör istihdamı

16.45 ABD mart ayı hizmet sektörü PMI

17.00 ABD mart ayı ISM hizmet sektörü PMI

19.10 ABD Fed Başkanı Powell'ın konuşması

http://www.ankaramasasi.com/haber/2132222/kuresel-piyasalar-negatif-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.