Yasmin Levy kimdir?

Yahudi-İspanyol müziğinin İsrailli şarkıcı-söz yazarı olan Yasmin Levy kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
03 Nisan 2024 18:22
GÜNCELLEME
03 Nisan 2024 18:32
Yasmin Levy kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Yasmin Levy, 23 Aralık 1975 doğumlu Yahudi-İspanyol müziği şarkıcısı ve söz yazarı olan İsrailli bir sanatçıdır.

Yasmin Levy, 23 Aralık 1975 tarihinde Baka, Kudüs'te doğdu. Sephardic Yahudi kökenlidir ve ebeveynleri Türkiye'den göç etmiştir.

Babası Yitzhak Isaac Levy (1919-1977), bir besteci ve hazzan (kantor) olarak yanı sıra İspanyol Yahudileri ve diasporasının Ladino müzik ve kültür tarihine dair öncü araştırmacılardan biriydi. Ayrıca Ladino dilindeki Aki Yerushalayim dergisinin editörüydü. Levy henüz bir yaşındayken vefat etti, ancak onu en büyük müzikal etkilerinden biri olarak adlandırıyor.

Kariyer Karakteristik ve duygusal tarzıyla Levy, Ortaçağ Yahudi-İspanyol (Ladino) şarkısına yeni bir yorum getirdi ve daha "modern" Andalucian flamenko ve geleneksel Türk müziği gibi sesleri dahil etti. Ayrıca darbuka, ud, keman, viyolonsel ve piyano gibi enstrümanları bir araya getirdi.

İlk albümü Romance & Yasmin'i piyasaya sürdü ve bunu ikinci albümü La Judería izledi.

İkinci albümü La Judería'da popüler şarkılarından biri olan "Gracias a la Vida"yı Violeta Parra'dan ve Tony Gatlif'in yönettiği Vengo filminden "Nací en Álamo"yu da seslendirdi. Orijinal versiyonu 2001 César Ödülü'ne En İyi Film Müziği dalında aday gösterilen "Nací en Álamo" film müziği ile tanındı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.