7 çalışanı hayatını kaybeden WCK’dan “bağımsız soruşturma’ talebi

World Central Kitchen (WCK), 7 çalışanın hayatını kaybettiği ve İsrail’in ‘kaza’ olarak nitelediği saldırıya ilişkin bağımsız bir soruşturma yapılmasını istedi. Uluslar arası yardım kuruluşu, “Bu WCK araçlarını hedef alan birden fazla saldırıydı. Araçların hareketleri, güzergâhları, rotaları ve faaliyetleri İsrailli yetkililerce de biliniyordu” açıklaması yaptı.

Kay
Kaynak Kaynak:AA
YAYINLAMA
04 Nisan 2024 12:13
GÜNCELLEME
04 Nisan 2024 13:12
7 çalışanı hayatını kaybeden WCK’dan “bağımsız soruşturma’ talebi
Kay
Kaynak Kaynak:AA

İsrail WCK yardım konvoyuna saldırı düzenleyerek 7 kişinin ölümüne yol açtı.

WCK bu saldırının üzerinin örtülmesini ya da geçiştirilmesini istemiyor.

Bu yüzden harekete geçen  WCK yetkilisi Javier Garcia ve kuruluşun CEO’su Erin Gore bir açıklama yaparak, yapılacak en doğru şeyin bağımsız bir soruşturma olacağını duyurdu.

Açıklamada şöyle denildi:

“Bağımsız bir soruşturma insani yardım çalışanlarına yönelik gelecekteki saldırıları önlemenin tek yoludur”


“Ne yapacağımızı biliyorlardı”

WCK, konvoydaki 3 aracın nereye gideceği, hangi güzergahı kullanacağı ve faaliyetlerinin İsrailli yetkililerce bilindiğine dikkati çekti.

 “Bunun birden fazla saldırıyı içeren ve 3 WCK aracını hedef alan askeri bir saldırı olduğuna işaret eden WCK, her 3 aracın da sivilleri taşıdığının altını çizdi.

Açıklamada; “WCK araçları olarak işaretlenmişlerdi; hareketleri, güzergahlarını, rotalarını ve insani misyonlarını bilen İsrailli yetkililerle tam bir uyum içindeydi. İsrail cinayetleri kabul etti ancak bunu ‘kuvvetlerimizin istemeden zarar verdiği trajik bir olay’ ve ‘savaşta olan şeyler’ olarak nitelendirdi”  ifadelerine yer verildi.

“Savaşta olur böyle şeyler”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıdan bir gün sonra ‘savaşta bu tarz durumların yaşanabildiğini’ belirtmişti.

 Netanyahu, “Savaşta bu tarz şeyler oluyor. Kapsamlı bir soruşturma yürütüyoruz ve hükümetlerle temas halindeyiz. Olayın tekrarlanmasını önlemek için her şeyi yapacağız” sözleriyle konuyu kapatmaya çalışmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.