TCMB: “Çekirdek enflasyon martta öngörülerin üstünde”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı fiyat gelişmelerini değerlendirirken arındırılmış aylık çekirdek enflasyonun öngörülenin üstünde kaldığına dikkati çekti.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
04 Nisan 2024 13:27
GÜNCELLEME
04 Nisan 2024 13:50
TCMB: “Çekirdek enflasyon martta öngörülerin üstünde”
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı.

Bunun ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) mart ayıl fiyat gelişmeleri değerlendirmesine çevrildi.

İşte o değerlendirmede TCMB,  mart ayında mevsimsellikten arındırılmış verilerle çekirdek enflasyon göstergelerinin aylık artış oranlarının, devam eden zayıflama eğilimine rağmen Enflasyon Raporu öngörülerinin üzerinde kaldığına işaret etti.

TCMB, aylık bazda yaşanan fiyat artışlarında hizmet, gıda ve temel malların öne çıkan gruplar olarak sıraladı.

Ücretlerdeki artışın etkisinin belirgin olarak yansıdığı hizmet grubunda, aylık fiyat artışı bir miktar yavaşlasa da kira, eğitim ve haberleşme kalemleri öncülüğünde göreceli olarak yüksek seyretmeye devam etti.

TCMB, iç talep koşullarının dirençli seyrinin dayanıklı tüketim mallarında maliyet artışlarının fiyatlara geçişini kolaylaştırdığını da vurguladı.

Gıda fiyatlarındaki aylık artışı kırmızı et öncülüğünde işlenmemiş gıda fiyatlarının sürüklediğine işaret eden TCMB, işlenmiş gıda grubundaki zayıflamayı da ortaya koydu.

 TCMB değerlendirmesinde, temel mal fiyat artışında döviz kuru etkileriyle dayanıklı mal grubunun öne çıktığını dile getirdi.

TCMB, enerjideki aylık enflasyonun,  akaryakıt fiyatlarına paralel olarak önceki aylara kıyasla daha ılımlı bir seyir izlediğinin altını da çizdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.