ABD Başkanı Joe Biden'dan İran'ın İsrail saldırısı donrası ilk değerlendirme

ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadı ve İsrail’e “tam destek” mesajı verdi. Biden, İran'a ortak diplomatik tepki verilmesi için G-7 liderlerini toplayacağını açıkladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
14 Nisan 2024 07:56
GÜNCELLEME
14 Nisan 2024 08:07
ABD Başkanı Joe Biden'dan İran'ın İsrail saldırısı donrası ilk değerlendirme
AA
Kaynak AA


İran’ın İsrail’e sınırlı hava saldırısı sonrası ABD Başkanı Joe Biden yazılı bir açıklama yaptı.

İran ile onun Yemen, Suriye ve Irak'taki bağlantılı örgütlerinin İsrail'deki askeri tesislere yönelik benzeri görülmemiş bir hava saldırısı düzenlediğini belirten Biden, “Bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyorum." dedi.

Biden, kendi talimatı doğrultusunda, İsrail'in savunmasına yardımcı olabilmek için geçen hafta bazı ilave Amerikan askeri unsurlarının bölgeye kaydırıldığına işaret etti.

 Biden, İran'dan gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail'e yardımcı oldukları bilgisini de paylaştı.

Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptığına işaret eden Biden, "ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yeniden vurguladığını" tekrarladı.

Joe Biden, İsrail'in bölgedeki düşmanlarına karşı kendini nasıl savunabileceğini bu gece gösterdiğini öne sürdü.

G-7 liderleriyle toplantı ve diplomatik tepki vurgusu

Amerikan Başkanının açıklamasında İsrail’in İran’a yönelik olası bir yanıtından hiç söz edilmedi ve böyle bir karşı saldırıya askeri destek verileceğini ilişkin değerlendirme yapılmaması dikkat çekti.

Biden, tam aksine diplomatik tepkiye ilişkin ifadelere yer verdi.

İran'a verilecek ortak diplomatik tepkiyi görüşmek amacıyla pazar günü G-7 liderlerini toplayacağını  açıklayan Biden, İsrail ve bölgedeki diğer müttefik ülkelerle görüşmelerine devam edeceklerini ve sürecin gidişatını değerlendireceklerini vurguladı.

Biden, her ne kadar Amerikan askerlerine yönelik herhangi saldırı olmasa da uyanık ve dikkatli davranacaklarını belirterek  vatandaşlarını korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını aktardı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.