Ermenistan ve Azerbaycan sınır belirleme yolunda

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Ermenistan ile barış anlaşmasına hiç olmadıkları kadar yakın oldukları açıklamasında bulundu. İki ülkeden ekipler toprak anlaşmazlıklarını bitirmek umuduyla sınır belirleme çalışmalarına başlıyor.
Afife Kaya
|
23 Nisan 2024, Salı - 18:31
Ermenistan ve Azerbaycan sınır belirleme yolunda

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan ile barış anlaşmasına hiç olmadıkları kadar yakın olduklarını açıkladı. İki ülkeden ekipler, toprak anlaşmazlıklarını bitirmek umuduyla sınır belirleme çalışmalarına başlıyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinden bir gün sonra Ermenistan ile bir barış anlaşmasına hiç olmadıkları kadar yakın olduklarını açıkladı.

Bakü’nün geçen sonbaharda bir yıldırım harekatıyla Dağlık Karabağ’ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından olası bir anlaşmaya dair haberler, Ermenistan’da protestolara yol açtı.

Salı günü Azerbaycan ve Ermenistan’dan ekipler, iki tarafın Sovyet dönemi haritalarına dayanarak belirlemeyi kabul ettiği bir sınır bölümünde fiziksel incelemelere başladı.

Olası bir barış anlaşmasıyla ilgili “Daha önce hiç olmadığı kadar yakınız” ifadelerini kullanan Aliyev, “Barış anlaşmasının nasıl olması gerektiği konusunda artık ortak bir anlayışa sahibiz. Sadece ayrıntıları ele almamız gerekiyor” dedi.

Bakü’de siyasi analistlerle televizyonda yayınlanan bir toplantıda konuşan Aliyev, “Her iki tarafın da zamana ihtiyacı var… İkimiz de bunu yapmak için siyasi iradeye sahibiz” dedi.

Ermenistan Başbakanı: Yeni sınır anlaşmazlığı artık "Barış"ın göstergesi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın 1992'den beri bölgede bulunan sınır muhafızlarının yerini Ermenistan ve Azerbaycan sınır muhafızlarının alacağını belirtti. Paşinyan, sınırın belirlenmesinin "önemli bir değişiklik" olduğunu ve bunun artık iki ülkenin "temas hattı değil sınırı" olduğunu vurguladı.

Güney Kafkasya'daki iki komşu ülke arasındaki uzun süreli gerginlik, Azerbaycan'ın geçen sonbaharda Dağlık Karabağ'a girerek bölgenin kontrolünü sağlamasıyla yeniden alevlenmişti.

Uluslararası alanda Azerbaycan toprağı olarak kabul edilen ancak 1990'lardan itibaren ayrılıkçı Ermeniler tarafından yönetilen Dağlık Karabağ'ın yeniden Azerbaycan'ın eline geçmesinin ardından bölgede yaşayan yaklaşık 120 bin Ermeni'nin neredeyse tamamı Ermenistan'a sığınmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135099/ermenistan-ve-azerbaycan-sinir-belirleme-yolunda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.