AP'den şirketlere insan hakları ve çevre zorunluluğu

Avrupa Parlamentosu, şirketlerin tedarik zincirlerinde insan haklarına ve çevreye saygı göstermelerini sağlayacak yeni yasayı onayladı. Kabul edilen yasa, şirketlerin faaliyetlerinde çocuk işçiliği, kölelik gibi ihlalleri ve çevresel etkileri minimum seviyeye indirmeyi hedefliyor. Yasanın kapsamı, AB merkezli ve belirli kriterleri karşılayan yabancı şirketleri de içeriyor.
Afife Kaya
|
24 Nisan 2024, Çarşamba - 19:57
AP'den şirketlere insan hakları ve çevre zorunluluğu

Fransa'nın Strazburg kentinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda, şirketlerin tedarik zincirlerinde insan haklarına ve çevreye saygı göstermelerini sağlayacak yeni yasal düzenleme oy çokluğuyla kabul edildi.

Yeni yasaya göre, şirketlerin faaliyetlerinde insan hakları ihlalleri ve çevresel etkilerin minimum seviyede olması gerekecek. Artık "çocuk işçiliği", "kölelik" ve "emek sömürüsü" gibi uygulamalar kabul edilemez olacak. Ayrıca, kirlilik, çevresel bozulma ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi faktörlerin önlenmesi amaçlanıyor.

Yasanın kapsamı, Avrupa Birliği (AB) merkezli 1000'den fazla çalışanı ve 450 milyon avronun üzerinde cirosu olan şirketler ile AB ülkelerinde lisans anlaşması bulunan, dünya çapında 80 milyon avrodan fazla ciro elde eden ve en az 22,5 milyon avro telif haklarından kazanan yabancı şirketleri içeriyor.

Şirketler, yeni kurallara boyutlarına bağlı olarak 2027'den itibaren aşamalı olarak uyum sağlamak zorunda olacaklar. Kurallara uymayan şirketlere, net cirolarının yüzde 5'i oranında para cezası uygulanacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135274/apden-sirketlere-insan-haklari-ve-cevre-zorunlulugu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.