Mart Ayında Reel Konut Fiyatlarında Gerileme Hızlandı

Büyükşehirlerde reel konut fiyatlarındaki gerileme devam ediyor. sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü"nün Mart ayı sonuçları, “reel” gerilemenin sürdüğünü ortaya koydu.
Ersin Küçükbarak
|
25 Nisan 2024, Perşembe - 14:14
Mart Ayında Reel Konut Fiyatlarında Gerileme Hızlandı

Konut fiyatlarındaki tırmanış ekonomideki soğumaya bağlı olarak yavaşladı.

Yüksek enflasyon ortamında konut fiyatları “reel” olarak düşüşüne devam etti.

"sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" araştırmasına göre, ülke genelinde reel satış fiyatlarındaki yıllık değişim oranı yüzde -14,1' oldu.

İstanbul'da  reel değişim yüzde -16, 1 oldu. Bir başka deyişle, konut fiyatlarındaki artış  enflasyonun gerisinde kaldı ve reel anlamda bir düşüş yaşandı.

Son 9 Aydır Reel Fiyatlarda Düşüş Var

Rapora göre, reel fiyatlardaki yıllık değişim oranı son 9 aydır düşüş trendinde... 2020 Mayıs'tan itibaren sürekli artan reel konut fiyat endeksi, 2023 Temmuz'unda düşüşe geçti.

 Bu düşüş Mart ayında da devam etti ve reel konut fiyat endeksi 172,7'ye geriledi.

Büyükşehirlerde de Reel Düşüş Görülüyor

Büyükşehirlerde de reel konut fiyatlarında düşüş gözlemleniyor. İstanbul'da reel konut fiyat endeksi 1 puan, Ankara'da ise 2,4 puan geriledi. İzmir'de ise reel fiyatlarda 0,2 puanlık bir artış yaşandı. Bu artışın istisnai bir durum olduğu ve genel eğilimin reel fiyatlarda düşüş yönünde olduğu belirtiliyor.

Satılık Konut İlanlarında Artış

Satılık konut ilanlarında ise ülke genelinde ve iki büyükşehirde cüzi bir artış gözlemlendi. İstanbul'da ise satılık konut ilan sayısı azaldı.

Reel Kiralarda da Düşüş Var

Enflasyondan arındırılmış reel kiralarda da yıllık artışlar azalıyor. Reel ortalama kirada yıllık bazda yüzde 8'lik bir azalış yaşandı.

Kiralık Konut Talebinde Gerileme

Kiralık konut talep göstergesi ise Mart ayında yüzde 4,8 arttı. Buna karşın, yıllık bazda kiralık konut talebinde yüzde 20,2'lik bir düşüş görüldü.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135395/mart-ayinda-reel-konut-fiyatlarinda-gerileme-hizlandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.