İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultay’ı yapılıyor. Pusula renkleri belirlendi

İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı bugün yapılıyor. Meral Akşener'in aday olmadığı kurultayda 4 aday yarışıyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'daki kurultaya seyirci alınmıyor.
Ersin Küçükbarak
|
27 Nisan 2024, Cumartesi - 10:53
İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultay’ı yapılıyor. Pusula renkleri belirlendi

İYİ Parti 5'inci Olağanüstü Kurultayı bugün gerçekleştirilecek.

Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu, Tolga Akalın ve Günay Kodaz genel başkanlık için yarışacak.

31 Mart yerel seçimlerine yapılan tüm çağrılara rağmen "hür ve müstakil" olarak giren İyi Parti, il bazında sadece Nevşehir ile 23 ilçe 7 belde de başarı göstermişti. CHP’nin ilk defa Ak Parti’yi geçerek birinci parti olduğu seçimde irtifa kaybeden İyi Parti 2019 seçimlerine göre neredeyse yarıya yakın oy alabildi.

İyi Parti Genel Başkan Meral Akşener, sonuçların ardından, seçimli olağanüstü kurultay kararı aldı.

Akşener aday olmayacağını açıklamıştı

"Seçim sonuçları kapsamında ödediğimiz ve ödediğim bedele razıyım" diyen Akşener, bugün yapılacak Kurultayda genel başkanlığa aday olmayacağını duyurmuştu.

Genel başkanlık için 4 aday var

Akşener’in “aday değilim” açıklaması sonrası, partide 5 yıl boyunca Teşkilat Başkanlığı görevini yürüten ve şu anda Grup Başkanı olan Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Göç Politikaları Başkanı Tolga Akalın ile Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz genel başkanlık için aday oldu.

İlk iki turda salt çoğunluk gerekiyor

İYİ Parti tüzüğüne göre, genel başkan seçilebilmek  için ilk iki turda salt çoğunluk aranıyor. Yani bir adayın ilk turda genel başkan olabilmesi için yaklaşık 1300 kayıtlı delegenin yarısından bir fazlasının (651) oyunu alması gerekiyor.

Kurultayda, ilk iki turda aranan çoğunluk bulunamazsa üçüncü turda en çok oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan genel başkan olacak.

Kurultayda, önce genel başkanı seçecek olan delegeler daha sonra yetkili kurulları belirlemek için oy kullanacak. 50'si asıl 25'i yedek 75 Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ile 11'i asıl 7'si yedek 18 Merkez Disiplin Kurulu üyesi delegelerin oylarıyla belirlenecek.

Kurultayda genel başkan seçilen kişi ilk olarak GİK içinden Başkanlık Divanını oluşturacak.

Divan başkanı Şükrü Kuleyin olacak

Kurultayın Divan Başkanlığını, adayların ortak mutabakatıyla Kurumsal İlişkiler Başkanı Şükrü Kuleyin'in üstlenmesi bekleniyor.

Pusula renkleri belirlendi

Kurultayda, her adayın oy pusulasının rengi farklı olacak.

Adaylardan Koray Aydın sarı, Müsavat Dervişoğlu mavi, Tolga Akalın beyaz ve Günay Kodaz ise kırmızı renkli pusula ile temsil edilecek.

Her adayın  en fazla 40 dakika süreyle konuşacağı kurultayda konuşma sırası kurayla belirlenecek.

Seyirci alınmayacak

Öte yandan 5. olağanüstü kurultayına izleyici alınmayacak.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hakan Şeref Olgun, ortak görüş doğrultusunda, salonun fiziki şartları ve kapasitesinin de dikkate alınarak kurultay delegeleri, il, ilçe ve belediye başkanları ile önceki dönem milletvekilleri dışında katılımcı davet edilmemesinin kararlaştırıldığını duyurmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135655/iyi-parti-5-olaganustu-kurultayi-yapiliyor-pusula-renkleri-belirlendi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.