Küresel kızamık vakaları hızla artıyor

Dünya genelinde kızamık vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nden alınan verilere göre, 2022'de bildirilen vakaların sayısı önemli ölçüde artarak 2023 ve 2024'te daha da yükseldi. Özellikle Azerbaycan, Kırgızistan ve Yemen gibi ülkelerde bu yıl en yüksek vakalar görüldü. ABD'de ise kızamık vakalarının 2019'dan beri en yüksek seviyeye ulaştığı rapor edildi. CDC yetkilileri, kızamığın 2000 yılında ABD'de ortadan kaldırıldığını hatırlatırken, bu yılki hızlı artışın bu başarılı durumu tehdit ettiğini belirtiyor.
Afife Kaya
|
28 Nisan 2024, Pazar - 18:40
Küresel kızamık vakaları hızla artıyor

Dünya genelinde kızamık vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Cumartesi günü Barselona'daki ESCMID Küresel Kongresi'nde sunulan araştırmaya göre, Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Patrick O'Connor'ın verilerine göre, 2022 yılında dünya çapında 171.153 vaka bildirilmişti. Ancak geçici verilere göre, 2023'te bu sayı 321.582'ye yükselirken, 2024'te şu ana kadar 94.000'den fazla vaka tespit edildiği belirtiliyor. Bu rakamların muhtemelen gerçek durumu yansıtmadığı ve asıl vakaların çok daha yüksek olabileceği ifade ediliyor.

Bu yılki en yüksek vaka artışı yaşanan ülkeler arasında Azerbaycan, Kırgızistan ve Yemen bulunuyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, cuma günü itibarıyla ülke genelinde 20 bölgede 128 kızamık vakası tespit edildi. Bu rakam, 2019'dan bu yana kaydedilen en yüksek vaka sayısı oldu.

CDC, ABD'deki kızamık vakalarının 2000 yılında ortadan kaldırıldığını ancak bu yılki hızlı artışın bu başarılı durumu tehdit ettiğini ifade ediyor. CDC'ye göre, kızamığın artık sadece yurtdışından getirilen vakalarla sınırlı olması gerektiği vurgulanırken, içeride hızla yayılmasının ciddi bir risk oluşturduğu belirtiliyor.

Aşı olmak hayati önem taşıyor

Kızamık, özellikle küçük ve aşılanmamış çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen, son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Genel belirtiler arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kırmızı lekeler bulunur. CDC'ye göre, aşılanmamış kişiler arasında kızamık geçiren her beş kişiden biri hastaneye yatırılabilir. Ayrıca, her 20 çocuktan birinde zatürre gelişebilir ve beyin iltihabı riski bulunur. Her 1000 çocuktan üçü, solunum ve nörolojik komplikasyonlardan dolayı yaşamını yitirebilir.

Dr. O'Connor, yaptığı açıklamada, kızamık aşısının 2000 ile 2022 yılları arasında tahmini 57 milyon ölümü önlediğini belirtti.

CDC, ABD'deki çocuklara kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa (MMR) karşı koruyan aşının ilk dozunun 12 ila 15 ay arasında, ikinci dozunun ise 4 ila 6 yaşları arasında yapılmasını öneriyor. Aşının oldukça etkili olduğu düşünülüyor; tek dozun etkinliği %93 iken iki dozun etkinliği %97 olarak biliniyor. Aşılanmış kişilerin nadiren hastalanabileceği ancak hastalığın daha hafif seyredeceği belirtiliyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135866/kuresel-kizamik-vakalari-hizla-artiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.