Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan doğalgaz ve petrol açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 4,5 milyon metreküp gaz üretimine ulaşıldığını, gelecek yıldan itibaren Türkiye’nin petrol ihtiyacının beşte birini kendi kaynaklarıyla üretir hale geleceğini söyledi.
AA
|
29 Nisan 2024, Pazartesi - 13:03
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan doğalgaz ve petrol açıklaması

Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için sondaj çalışmalarına devam ediyor.

Bir yandan da belirlenen rezervlerdeki üretim artırılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İbn Haldun Üniversitesi tarafından düzenlenen "Enerji ve Tabii Kaynaklar Perspektifinden Türkiye Yüzyılı'na Bakış" başlıklı programda, Türkiye ekonomisi büyüdükçe enerji talebinin de büyüdüğüne işaret etti.

Bu yüzden enerjide dışa bağımlılığın azaltılması doğrultusunda çalışmalara hızla devam ettiklerini belirten Bayraktar,2016'da geliştirilen Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında 4 gemiden oluşan bir filoyla çalışmaların başladığını anımsattı.

“Sakarya Gaz Sahası 1,8 milyon evin doğalgazını karşılıyor”

Bakan Bayraktar, 2020'de Sakarya Gaz Sahası'nda tarihi bir keşif yaptıklarını ve  bugün itibarıyla o bölgede günlük 4,5 milyon metreküp doğal gaz üretimine ulaştıklarını açıkladı.

Alparslan Bayraktar, “ Bu, 1,8 milyon evin doğal gaz ihtiyacının Sakarya Gaz Sahası'ndan karşılandığı anlamına geliyor." dedi.

“2025’te petrol ihtiyacımızın yüzde 20’sini kendimiz karşılayacağız”

Karadeniz'deki doğal gaz keşfinden hemen sonra Şırnak'taki Gabar Dağı bölgesinde büyük bir petrol rezervi bulunduğunu da dile getiren Bayraktar, Gabar'da günde 40 bin varillik üretim yapıldığını aktardı.

Bakan Bayraktar, bunu100 bin varile çıkaracaklarını, böylelikle 2025'te Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 20'sini kendi kaynaklarından karşılayacağını ifade etti.

Akkuyu NGS'de ilk elektrik bu yıl içerisinde üretilecek

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücü içinde yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 55'e ulaştığının altını çizen bakan Bayraktar, ancak hala büyük bir potansiyelin olduğunu bildirdi.

Bakan Bayraktar, yenilenebilir enerjide yerel üretimin teşvik edileceğini belirterek, "Rüzgar türbinlerimizi ve güneş panellerimizi Türkiye'de üretmek istiyoruz. Böylelikle Türkiye'de istihdam yaratacağız." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu'daki çalışmalara ilişkin bilgileri de paylaşan Bakan Bayraktar, şöyle dedi:

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin Sinop'ta ve Trakya'da büyük ölçekli NGS projelerinin de bulunduğunu, bunun yanı sıra nükleer enerji alanında küçük modüler reaktörlere de yatırım yapmak istediklerini sözlerine ekledi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2135959/enerji-ve-tabii-kaynaklar-bakani-alparslan-bayraktardan-dogalgaz-ve-petrol-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.