Erzincan'daki maden faciasında yürek yakan detay

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden faciasıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, detaylı bir inceleme gerçekleştirdi. Komisyon toplantısında, faciaya dair çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Facianın yaşandığı maden ocağının denetimlerinde yaşanan ihmaller ve tehlikeler, tartışma konusu oldu.
Afife Kaya
|
01 Mayıs 2024, Çarşamba - 04:00
Erzincan'daki maden faciasında yürek yakan detay

Erzincan’ın İliç ilçesinde meydana gelen maden faciasıyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) oluşturulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, son toplantısını gerçekleştirdi. Komisyonun incelemeleri sırasında ortaya çıkan detaylar, insan yüreğini dağladı. Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin toprak altında kaldığı çöplük kaymasıyla ilgili olarak TBMM’de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, üçüncü toplantısını gerçekleştirdi.

Komisyon, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu'nun başkanlığında toplandı. Toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelen yetkililer dinlendi.

Komisyon, 2 Mayıs'ta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nı, 3 Mayıs Cuma günü Çalışma Bakanlığı'nı, 6 Mayıs Pazartesi günü ise AFAD, Devlet Su İşleri (DSİ) ve maden sahipleri Anagold ile Çalık Grubu'nun yetkililerini dinleyecek.

Başkan Atay Uslu, şirket yetkililerinin yerinde dinlenmesi gerektiğini belirterek Pazartesi akşamı İliç'e giderek Salı ve Çarşamba günü incelemede bulunacaklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan sunumda, madenlerin günlük hayatta kullanıldığı alanlar ve TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu) üzerinden maden örnekleri anlatıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, yaklaşık iki saat içerisinde sunumu gerçekleştirdi.

Sunum sırasında, madenciliğin Türkiye ekonomisindeki önemine ve madenlerin kullanım alanlarına dair bilgiler verildi. Ancak, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat'ın "reklamınızı iyi yapıyorsunuz" tepkisi, salonda gülüşmelere sebep oldu.

Abdullah Tancan, Türkiye genelinde 4 bin 713 maden arama ruhsatı ve 10 bin 147 işletme ruhsatı olduğunu açıkladı. İliç maden ocağının ise 3. risk grubunda olduğunu ve 6 ayda bir denetlendiğini belirtti.

Sunumda, kazadan önce sahadaki son denetimin Ağustos 2023'te yapıldığı, arama çalışmaları devam eden 7 işçinin Sabırlı Deresi'nde olduğu aktarıldı. Tancan, liç alanının yüksekliğinin 97 metre olduğunu ve içerisinde 8 ton altın bulunduğunu ifade etti.

MAPEG tarafından yapılan incelemelerde, "yığın liçte yer değiştirme hareketlerinin kazadan yaklaşık 3 ay öncesinde artış yönünde eğilim gösterdiği ve kaza gününe kadar artarak devam ettiği" tespit edildiği belirtildi.

Ayrıca, sunumda kazanın gerçekleştiği gün farklı açılardan çekilen videolar ve maden alanının son durumuna ilişkin görüntüler de komisyon üyelerine izletildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2136229/erzincandaki-maden-faciasinda-yurek-yakan-detay
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.