Kripto paralara ilişkin yasal düzenlemede sona doğru geliniyor

AK Parti'nin Meclis'e sunmayı planladığı kripto varlıklara ilişkin düzenleme, kripto varlıkların alım satımını sağlayan platformların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetimi altına alınmasını amaçlıyor. Bu düzenleme ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) sürece dahil edilmesi hedefleniyor, böylece blok zinciri teknolojisinin geliştirilmesi ve yazılım mimarisi üzerine çalışmaların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
11 Mayıs 2024 17:42
GÜNCELLEME
11 Mayıs 2024 18:24
Kripto paralara ilişkin yasal düzenlemede sona doğru geliniyor
Kay
Kaynak Kaynak: AA

AK Parti'nin Meclis'e sunmayı planladığı kripto varlıklara ilişkin yasal düzenleme, hafta içinde Meclis Başkanlığına sunulacak.

Düzenleme ile birlikte, kripto varlıkların alım satımını gerçekleştiren platformlar Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından denetim ve düzenleme altına alınacak. Ayrıca, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) sürece dahil edilmesiyle blok zinciri teknolojisinin geliştirilmesi teşvik edilecek.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yapılan çalışmalar sonucunda düzenlemeyle ilgili kanun teklifinin hazırlıkları tamamlandı. Teklifin hafta içinde TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Bu teklifin yasalaşmasıyla birlikte, kripto varlıklarla işlem yapan tarafların güvenliği ve risklerinin azaltılması hedefleniyor.

Düzenleme kapsamında, kripto varlıkların alım-satımının yapıldığı platformların SPK tarafından lisanslanması ve düzenlenmesi amaçlanıyor. Platformlarda müşteriler adına tutulan nakit ve kripto varlıkların saklanması, platformlar ile müşteriler arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi gibi detaylar da teklifin içeriğinde yer alacak. Platformların faaliyet esasları ise ikincil düzenleme ile belirlenecek.

Kanun teklifinde, blok zinciri ve benzeri teknolojileri geliştiren kişilere SPK'den yetki ve izin şartı getirilmesi de öngörülüyor. Böylelikle, bu teknolojiler üzerinden satış veya dağıtım yapılacak kripto varlıkların denetimi sağlanacak ve yasal düzenlemelerle kapsam altına alınacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.