Macron'un liderliğinde Fransa'ya 15 milyar euro'luk yatırım rekoru

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un öncülüğünde gerçekleşen iş dünyası zirvesinde, Fransa'ya teknoloji, yapay zeka ve ilaç gibi alanlarda rekor düzeyde yabancı yatırım çekildi. Toplamda 15 milyar Euro değerindeki bu yatırımların, ülkenin ekonomisine ve istihdamına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
13 Mayıs 2024 17:51
GÜNCELLEME
13 Mayıs 2024 18:15
Macron'un liderliğinde Fransa'ya 15 milyar euro'luk yatırım rekoru
AK
Afife Kaya Editör

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğinde, Fransa'nın teknoloji, yapay zeka ve ilaç gibi alanlarda rekor düzeyde yabancı yatırım çektiği bildirildi. Versailles'da düzenlenen iş dünyası zirvesinde, Fransa'ya 15 milyar Euro değerinde yatırım taahhüt edildiği açıklandı.

Macron'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Fransa'yı Seçin' iş zirvesine 180'den fazla yabancı iş dünyası lideri katıldı. Fransız hükümetinin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz yıl 28 projeyle toplamda 13 milyar Euro değerinde yatırım alan Fransa, bu yıl 56 projeye ulaşarak rekor kırdı.

"Bugün yeni bir rekor kırıyoruz"

Macron, zirvede yaptığı konuşmada, "Bugün yeni bir rekor kırıyoruz." ifadelerini kullanırken, bu yatırımların Fransızlar için 10,000 yeni iş yaratması gerektiğini belirtti.

Teknoloji devi Microsoft, Fransa'nın doğusunda yeni bir veri merkezi açmak ve yapay zeka odaklı diğer birkaç veri merkezini genişletmek için 4 milyar Euro'luk bir yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, bu yatırımın şirketin Fransa'daki en önemli yatırımı olduğunu ifade etti.

Amazon ise AWS bulut birimi için bir veri merkezi ile perakende operasyonları için bir depo inşa etmek amacıyla 1.2 milyar Euro'luk bir yatırım yapacağını duyurdu. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Wall Street bankası Morgan Stanley'nin yeni Avrupa kampüsü olarak adlandırılan Paris'teki yeni ofisinin 100 kişiye daha istihdam sağlayacağını belirtti.

Fransa'nın çeşitli sektörlerine yapılan bu büyük yatırımların, ülkenin ekonomik büyümesine ve istihdamına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

E&Y'nin yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, AB'deki genel yatırımların 2020'den bu yana azaldığı bir dönemde, Fransa'nın doğrudan yabancı yatırımlar açısından Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden biri olduğu vurgulandı. Ancak, araştırma, Fransa'nın uzun vadede liderliğini sürdürmek için mevcut sosyal iklim ve rekabet gücü açığı gibi zorluklarla karşılaşabileceğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.