Merkez Bankası'ndan rekor döviz alımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rekor hızdaki döviz rezerv birikimi, son verilere göre 10 Mayıs Cuma günü itibarıyla 4,2 milyar dolarla zirve yaparak dikkat çekti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, rezerv ve kur hedeflerinin olmadığını belirtirken, likidite fazlasının geçici olduğunu vurguladı.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
13 Mayıs 2024 18:32
GÜNCELLEME
13 Mayıs 2024 19:29
Merkez Bankası'ndan rekor döviz alımı
AK
Afife Kaya Editör

Türkiye'nin merkez bankası olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezerv birikimi, son zamanlarda rekor düzeylere ulaşırken, swap hariç net rezervlerin 10 Mayıs Cuma günü itibarıyla 4,2 milyar dolarla rekor bir iyileşme gösterdiği öncü verilerle ortaya çıktı.

BloombergHT'nin haberine göre, bu rakam, TCMB'nin bir günde gerçekleştirdiği en yüksek tutarlı döviz alımı olarak kaydedildi. Verilere göre, seçim sonrası süreçte TCMB'nin toplamda 41,8 milyar dolarlık döviz aldığı görülüyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, rezerv ve kur hedeflerinin olmadığını belirterek, "Dönem dönem Türk Lirası'na çok talep olunca bizim için rezerv biriktirme fırsatı oluyor." şeklinde ifade etmişti. Karahan, likidite yönetimi için swap bakiyesinin yetersiz olabileceğini belirtirken, likidite fazlasının geçici olduğunu vurgulamıştı.

10 Mayıs haftasında, swap hariç net rezervler eksi 23,7 milyar dolarla Mayıs 2020'den bu yana en iyi seviyesini gördü. Önceki en yüksek alım ise 30 Nisan haftasında 4 milyar dolarla gerçekleşmişti. Geçen hafta likidite fazlası nedeniyle piyasalar, yüzde 48 ile faiz koridorunun alt bandına yakın bir seviyeden fonlanmıştı. Ancak Cuma günü itibarıyla piyasada oluşan gecelik faizler yeniden yüzde 53'e yükseldi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.