Kriptoda yeni dönem için geri sayım başladı

Türkiye'de kripto varlıkların geleceğini belirleyecek yasa tasarısı, Meclis'e sunulmak üzere son aşamaya geldi. Tasarı, kripto varlıkların "gayri maddi varlık" olarak tanımlanmasını ve işlemlerinin yasal zemine oturtulmasını öngörüyor. Kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemler gibi riskli uygulamaların sınırlandırılacağı tasarıda, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) önemli yetkiler verilecek. Ayrıca, yatırımcıları korumak adına izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı suçu tanımlanacak ve bu alanda faaliyet gösterenlere cezai yaptırımlar getirilecek.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
13 Mayıs 2024 19:21
GÜNCELLEME
13 Mayıs 2024 20:51
Kriptoda yeni dönem için geri sayım başladı
AK
Afife Kaya Editör

Kripto varlıkların Türkiye'deki geleceği belirleyecek yasa tasarısı son aşamaya geldi. Meclis'e sunulacak olan bu tasarının detaylarına göre, kripto varlıklar ilk kez "gayri maddi varlıklar" olarak tanımlanacak ve işlemleri yasal zemine oturtulacak. Tasarı, kripto varlıklarda açığa satış ve kaldıraçlı işlemleri yasaklayacak.

NTV'nin haberine göre, bu hafta Meclis'e sunulacak olan yasa tasarısı, uluslararası standartlara paralel olarak kripto varlıklara geniş kapsamlı bir tanımlama getirecek. Tasarı ile birlikte Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) ihraç esaslarını belirleme yetkisi verilecek. Ayrıca alım-satım platformlarının lisanslanması ve denetimi de SPK tarafından gerçekleştirilecek.

Finansal kuruluşlar gibi hizmet sağlayıcılarının da asgari faaliyet şartlarına uyması zorunlu hale gelecek ve platformlarda gerçekleşen tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılacak düzenlemelere uyum sağlanacak.

Kripto varlıkların fiyatlarında yaşanan ani değişikliklerin riski artırması nedeniyle kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemlere sınırlama getirilecek. Yurtdışındaki uygulamalarda da benzer yasaklar ve sınırlamaların olduğu belirtiliyor.

Yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği konularında ilke ve esaslar ise ikincil düzenleme ile belirlenecek. Kanunla birlikte SPK'ya bu konuda yetki verilecek.

Tasarıda, kripto varlık yatırımlarının riskli olması sebebiyle alım satıma yönelik sigorta mekanizmasının oluşturulmayacağı ve bu işlemlerin yatırımcı tazminatından muaf tutulacağı da yer alıyor. Ayrıca, "izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı" suçu da tanımlanarak, SPK'dan izin almadan faaliyet gösterenlere cezai yaptırım öngörülüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.