Beyaz Saray'dan Gürcistan'a gözdağı: İlişkilerimizi gözden geçiririz

ABD yönetimi, Gürcistan Parlamentosu'nda kabul edilen "yabancı etkinin şeffaflığı" yasa tasarısını sert bir dille eleştirerek, Rusya'nın etkisi altında olduğunu iddia etti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, tasarının Gürcistan'ın demokratik değerlerine zarar verebileceğini ve ilişkilerin gözden geçirilebileceğini belirtti.

Kay
Kaynak Kaynak: AA
YAYINLAMA
15 Mayıs 2024 00:55
GÜNCELLEME
15 Mayıs 2024 00:15
Beyaz Saray'dan Gürcistan'a gözdağı: İlişkilerimizi gözden geçiririz
Kay
Kaynak Kaynak: AA

ABD yönetimi, Gürcistan Parlamentosu'nda kabul edilen "yabancı etkinin şeffaflığı" başlıklı yasa tasarısını sert bir dille eleştirdi ve ilişkilerin gözden geçirilebileceğini ima etti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın brifinginde Gürcistan Parlamentosu'nda geçirilen yasa tasarısını Rusya'nın etkisi altında olduğunu iddia ederek "Kremlin tarzı yasa" olarak nitelendirdi ve ABD'nin bu durumdan derin endişe duyduğunu ifade etti.

Jean-Pierre, tasarının ülkenin demokratik değerlerine zarar vereceğini savunarak, Gürcistan'ın Avrupa Birliği ve NATO bağlamında geriye doğru adım atabileceğini belirtti. Gürcistan halkının tasarıya karşı gösterdiği tepkiyi de vurgulayan Jean-Pierre, "Eğer tasarı yasalaşırsa, o zaman ilişkilerimizi köklü şekilde yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağız" dedi.

Tartışmalı Yasa Gürcistan Parlamentosu'nda Kabul Edildi

Gürcistan Parlamentosu, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin sunduğu "yabancı etkinin şeffaflığı" başlıklı yasa tasarısını kabul etti. Yaklaşık bir aydır protesto edilen ve ilk onayı 17 Nisan, ikinci onayı ise 1 Mayıs'ta alan tasarının üçüncü ve nihai oylaması bugün gerçekleştirildi. Genel Kurul'da yapılan oylamada, tasarıya 30 "hayır" oyuna karşılık 83 "evet" oyu verildi. Ancak, oylama sırasında parlamento dışında devam eden gösteriler ve bazı milletvekilleri arasındaki tartışmalar dikkat çekti.

Tasarıda Neler Var?

Hükümetin sunduğu tasarı, yurt dışından fon alan kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor. Tasarıya göre, bu tür kuruluşların kamu siciline kaydolması zorunlu hale getiriliyor.

Cumhurbaşkanı Veto Yetkisini Kullanabilir

Göstericilerin "Rus yasası" olarak nitelendirdiği yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'ne gönderilecek. Zurabişvili, daha önce yaptığı açıklamalarda, tasarıya karşı olduğunu belirtmişti. Eğer Zurabişvili veto ederse, yasa yeniden Parlamento'ya gönderilecek. İktidar partisinin, Zurabişvili'nin kullanacağı veto kararını aşacak çoğunluğa sahip olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.