Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde

Küresel piyasalar, ABD ekonomisinde "yumuşak iniş" fiyatlamalarının öne çıkmasıyla olumlu bir seyir izliyor. Ancak, bugün açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odak noktası haline geldi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
15 Mayıs 2024 09:32
GÜNCELLEME
15 Mayıs 2024 10:04
Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde
EK
Ersin Küçükbarak Editör


Dünya genelinde, enflasyon ve resesyon endişelerinin varlık fiyatlarına etkisi sınırlı olsa da, pay piyasaları rekor seviyelerde seyretmeye devam ediyor.

ABD'de dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) nisanda aylık bazda beklentilerin üzerinde yüzde 0,5 artış gösterdi. Ancak yıllık bazda yüzde 2,2'lik artış beklentiler dahilinde gerçekleşti.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bu verilerin ardından ÜFE'de manşet verilerin yüksek olduğunu, ancak önceki verilerin aşağı yönlü revize edildiğini belirterek, verileri "karışık" olarak nitelendirdi.

Enflasyonu hedefe düşürmenin "sorunsuz bir yol" olmadığını kaydeden Powell, yüksek gelen verilerin "sabırlı olunması ve kısıtlayıcı para politikasının işini yapmasına izin verilmesi gerektiğini" bildirdi.

Powell, kısıtlayıcı para politikasının enflasyonu düşürmesinin beklenenden daha uzun sürebileceğine dikkat çekerek, "Elimizdeki verilere dayanarak yapacağımız bir sonraki hamlenin faiz artırımı olabileceğini düşünmüyorum. Politika faizini mevcut seviyesinde tutabileceğimiz bir yerde olacağımızın daha muhtemel olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Analizlere göre, Fed üyelerinin temkinli tutumu, piyasalardaki oynaklığı artırabilecek bugünkü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinden alınacak sinyallerle daha da pekişebilir.

Piyasalarda bu yıl bir faiz indirimine gidileceğine dair fiyatlamaların hala güçlü olduğu hatırlatılırken, tahvil piyasalarındaki alış ağırlıklı seyirin sınırlı da olsa devam ettiği belirtildi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yaklaşık 4 baz puan düşüşle yüzde 4,45'e geriledi.

Emtia tarafında ise dikkatler bakıra çevrildi. Dün yüzde 5 yükselerek rekor kıran bakırın libresi, yükseliş eğilimini sürdürerek, gördüğü en yüksek seviyeyi 5,25 dolara taşıdı. Bakırın libresi şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 3 üzerinde 5,17 dolar seviyesinde bulunuyor.

Analistler, bakır fiyatlarındaki yükselişin genellikle ekonomik aktivitedeki güçlenişe işaret ettiğini, ancak son dönemdeki artışın arz endişeleri nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti.

Dünyanın en büyük bakır üreticilerinden BHP Group'un, Anglo American'ı 43 milyar dolara satın alma teklifinin reddedilmesi, bakır arzına yönelik endişeleri artırdı. Analistler, bakırın birçok üründe ara malı olarak kullanılmasına dikkat çekerek, dünya genelinde halihazırda devam eden enflasyonla mücadelenin bakır fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilenebileceğini bildirdi.

Altının ons fiyatı yeni günde 2 bin 358 dolarda seyrederken, Brent petrolün varil fiyatı 82,7 dolardan işlem gördü.

Ayrıca, "Roaring Kitty" adlı Reddit kullanıcısı ve bireysel yatırımcı Keith Gill'in sosyal medyada paylaşım yapmasının ardından yükselişe geçen ABD'li video oyun satıcısı GameStop'ın hisseleri bugün de yüzde 60'ın üzerinde değer kazandı. Sosyal medya aracılığıyla popülerlik kazanan ve "Meme Stock" olarak adlandırılan AMC'nin hisseleri de yüzde 31'in üzerinde yükseldi.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,75 artarak rekor seviyeden kapanırken, Dow Jones endeksi yüzde 0,32 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,48 yükseldi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle başladı.

Avrupa'da dün Almanya hariç alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, bölgede açıklanan veriler enflasyon endişelerini törpülemeye devam etti. Almanya'da TÜFE yıllık bazda beklentilere paralel yüzde 2,2 artarken, ZEW beklentiler endeksi öngörülerden fazla yükseldi.

Bugün ise Euro Bölgesi'nin büyüme verileri piyasalarda oynaklığı artırabilir.


Asya'da, Hong Kong ve Güney Kore borsalarında tatil nedeniyle işlem gerçekleşmezken, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeniden hızlanabileceği endişesi risk iştahını olumsuz etkiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, yerli üretimi desteklemek amacıyla Çin'den ithal edilen bazı ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırdı. Bu kararın Çin'in tepkisi ve piyasalardaki etkileri yakından takip ediliyor.

Çin Merkez Bankası (PBoC) bugün bir yıllık borç verme faizini sabit bırakırken, piyasa fonlamasını artırdı. Ayrıca, Çin hükümetinin sıkıntıdaki gayrimenkul sektörüne yönelik daha fazla yardım edeceğine ilişkin haberler, ABD'den gelen olumsuz haberlerin etkisini sınırlıyor.

Kapanışa yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 geriledi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dünü yüzde 1,17 artışla 10.173,42 puandan tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mali ayarlamaya dikkat çekerek, "Daha yapılması gerekenler var. Mali ayarlama enflasyonun düşmesine yardımcı olacak." açıklamasında bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan ise yılın ikinci yarısında dezenflasyonist koşulların olabileceğini ifade etti.

Dolar/TL, dünün hemen üzerindeki seviyelerde işlem görerek, yeni güne başladı.

BIST 100 endeksinde 10.200 ve 10.300 seviyeleri direnç, 10.100 ve 10.000 puanın destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

11.00 Türkiye nisan ayı bütçe dengesi

12.00 Euro Bölgesi 1. çeyrek büyüme

12.00 Euro Bölgesi mart ayı sanayi üretimi

15.30 ABD nisan ayı TÜFE- perakende satışlar

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.