Deprem bölgesinde intihar vakaları artıyor

Türkiye'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda yapılan sunumda, Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Ünal Kılıç'ın çocukların durumunu dile getirmesiyle çocuklarda endişe verici bir tablo ortaya çıktı. Kılıç'ın verdiği bilgilere göre, deprem bölgesindeki çocuklarda intihar girişimlerinde ciddi artışlar görülüyor, hatta 8 yaşında bile intihar girişimleri yaşanıyor.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
16 Mayıs 2024 01:17
GÜNCELLEME
16 Mayıs 2024 01:20
Deprem bölgesinde intihar vakaları artıyor
AK
Afife Kaya Editör

Türkiye'nin geçtiğimiz yıl yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, bölgedeki çocukların psikolojik durumu endişe verici boyutlara ulaştı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nda yapılan sunumda, Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Ünal Kılıç, deprem bölgesindeki çocukların dramını dile getirdi.

Dr. Kılıç, sunumunda "Uzmanlarımız intihar vakalarında ciddi artış görüyorlar ve yaş oranı çok düştü. Yani 8 yaşında intihar girişiminde bulunmuş insanlardan bahsediyoruz. Afet bölgelerinde özellikle kırsallarda. Acile başvuranlar açısından da önemli oranlarda çocuk yaşta intihar düşüncelerinin ve girişimlerinin arttığını görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Depremden 15 ay sonra bile bölgedeki sorunların tam olarak çözülemediğine dikkat çeken raporlar, çocukların yaşadığı travmanın derin ve kalıcı olduğunu ortaya koyuyor. Dr. Kılıç, "Ailesinden uzakta kalan çocuklar da daha ciddi reaksiyonlar var. Yuvalarda kalan, uzuv kayıpları olan kronik hasta olan ve refakatçisi olmayabilen çocuklar var" şeklinde yaşanan acı gerçekleri vurguladı.

Konteyner kentlerdeki yaşam koşullarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine de değinen Dr. Kılıç, lavabo ihtiyacının kısıtlı olması nedeniyle çocuklarda alt ıslatma oranının yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, akran zorbalığının da arttığına ve afet bölgelerinde intihar vakalarının çoğaldığına dikkat çekti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, bu endişe verici durumu yerinde incelemek üzere Mayıs ayının son haftasında Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı ziyaret edecek. Çocukların yaşadığı zorluklara çözüm bulmak ve destek olmak amacıyla çalışmalarını sürdürecek olan komisyon, raporlarını kamuoyuyla paylaşarak çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.