Tarım Kredi’den hayvancılık yatırımlarına ilişkin açıklama

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi), hayvancılık sektöründe önemli bir adım atarak sperma üretim laboratuvarı kurmayı planlıyor. İlk etapta yıllık 1 milyon doz boğa spermasını uygun koşullarla ülke hayvancılığına sunacak olan Tarım Kredi, bu hamleyle cari açığın minimize edilmesini hedefliyor.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
16 Mayıs 2024 19:43
GÜNCELLEME
16 Mayıs 2024 20:30
Tarım Kredi’den hayvancılık yatırımlarına ilişkin açıklama
AK
Afife Kaya Editör

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi), ülke genelinde hayvancılık alanında önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Yapılan açıklamaya göre, Tarım Kredi, sperma üretim laboratuvarı kurarak ilk etapta yıllık 1 milyon doz boğa spermasını uygun koşullarla ülke hayvancılığının hizmetine sunmayı planlıyor. Bu adımın amacı ise cari açığın minimize edilmesine katkı sağlamak.

Sığır yetiştiriciliği ve ıslahında, suni tohumlamanın büyük öneme sahip olduğuna vurgu yapılan açıklamada, çeşitli yöntemlerle seçilmiş ırk özelliklerini taşıyan boğalardan elde edilen spermanın uygun koşullarda yıllarca saklanabildiği belirtildi. Türkiye'de ithal boğa spermasının yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Sperma üretim laboratuvarı kurularak, ilk etapta yıllık 1 milyon doz boğa sperması uygun koşullarla ülkemiz hayvancılığının hizmetine sunularak, konu ile ilgili cari açığın minimize edilmesi hedefleniyor. Sığırlarda embriyo transferi, üstün genetik özelliklere sahip donör hayvanlardan alınan embriyoların sağlıklı taşıyıcı hayvanlara transfer edilmesiyle sonuçlanan biyoteknolojik bir yöntemdir. Genetik kapasitesi yüksek ineklerden yılda sadece bir buzağı elde edilirken, bu yöntemle taşıyıcı anaçlar vasıtasıyla yılda 15-20 genetik kapasitesi yüksek buzağı elde etme imkanı vardır. Bu yöntemle yurt dışından yüksek fiyatlar ödenerek getirilen embriyolar, kurulacak embriyo üretim laboratuvarlarında daha uygun fiyatlarla üretilerek, Tarım Kredi Kooperatifleri güvencesi ile Türk çiftçisine sunulacak.”

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.