BM, küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltti

BM'nin son raporuna göre, küresel ekonomik büyüme tahminleri yükseldi ancak iyimserlik ihtiyatlı bir şekilde ele alınıyor. Rapor, yüksek faiz oranları, jeopolitik gerilimler ve iklim risklerinin küresel büyümeyi tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Büyük ekonomilerdeki beklenmedik iyileşme, 2024 yılı için küresel büyüme tahminini yüzde 2,7'ye yükseltti.

AK
Afife Kaya Editör
YAYINLAMA
16 Mayıs 2024 21:21
GÜNCELLEME
16 Mayıs 2024 22:13
BM, küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltti
AK
Afife Kaya Editör

Birleşmiş Milletler'in son raporuna göre, küresel ekonomik beklentilerde iyileşme yaşanıyor. Ancak, BM'nin yayımladığı "Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2024" raporunda, iyimserliğin dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiği vurgulanıyor. Rapor, yüksek faiz oranları, jeopolitik gerilimler ve iklim risklerinin küresel büyümeyi tehdit ettiğine dikkat çekiyor.

BM'nin raporuna göre, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 2,7'ye yükseltildi. Bu güncelleme, büyük ekonomilerin beklenenden daha iyi performans göstermesiyle ilişkilendiriliyor. ABD, Brezilya, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerin ekonomik görünümündeki iyileşme, küresel büyümeye olumlu katkı sağlıyor.

ABD'nin 2024 büyüme tahmini yüzde 2,3'e yükseltilirken, Çin'deki büyüme beklentilerinde de artış kaydedildi ve ülkede bu yıl yüzde 4,8 büyüme öngörülüyor. Ancak, Afrika'nın ekonomik görünümünde bir kötüleşme yaşandığı ve 2024 için beklenen büyümenin azaldığı belirtiliyor.

Raporda, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde 3,2 olması beklenirken, iç talebin zayıflaması ve ithalatın azalmasıyla Türkiye'nin cari açığının daraldığı ifade ediliyor.

Gelişmekte olan ekonomilerdeki zorluklar da raporda yer alıyor. Uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüş ve sıkı para politikalarının enflasyonla mücadele çabalarını desteklediği belirtilirken, bazı gelişmekte olan ekonomilerin yüksek enflasyonla mücadelede zorlandığı ve siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

Raporda ayrıca, gelişmekte olan ekonomilerdeki işsizlik oranlarının düşük seviyelerde seyrettiği ve jeopolitik gerilimlerin bazı ekonomilerin kısa vadeli görünümünü gölgelediği belirtiliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.