FETÖ davalarında tanıklık yapan eski emniyet imamına dava

FETÖ/PDY'nin Emniyet içindeki yapılanmasında kilit rol oynadığı iddia edilen ve pek çok FETÖ davasında tanıklık yapmış olan eski emniyet imamı Kemalettin Özdemir hakkında, 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçundan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
20 Mayıs 2024 16:59
GÜNCELLEME
20 Mayıs 2024 17:39
 FETÖ davalarında tanıklık yapan eski emniyet imamına dava
DHA
Kaynak DHA

Birçok FETÖ soruşturmasında ve ana davada tanık olarak dinlenen ve 2015 yılında kendi isteğiyle Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne giderek örgüte dair bildiklerini anlatan Kemalettin Özdemir hakkında 2018 yılında 'şüpheli' sıfatıyla soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlanmasının ardından hazırlanan iddianamede, birçok örgüt üyesi ve gizli tanığın ifadeleri incelendi. Sonuç olarak Kemalettin Özdemir'in, FETÖ/PDY hiyerarşisinde mahrem imam, Ankara il imamı, Afrika ülke imamı, Polis Akademisi ve Polis Koleji imamı, örgüte ait vakıf mütevelli heyeti üyesi ve emniyet mahrem imamı gibi görevler üstlendiği belirtildi.

2015 yılındaki ifadesi delil oldu

Şüphelinin, 16 Ocak 2015 tarihinde kendi isteğiyle Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne giderek verdiği ifade incelendiğinde; FETÖ/PDY'nin faaliyetleri, hiyerarşik yapısı, mahrem yapılanması, medya ve mali yapılanması, örgüt lideri, yöneticileri ve üyeleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdiği görüldü. İddianamede, Kemalettin Özdemir'in mahrem sorumlu ve emniyet mahrem imamı olarak örgütsel faaliyetlerde bulunduğu ve daha sonra örgütten ayrıldığı, yerine Osman Hilmi Özdil'in geçtiği belirtildi.

Uzun yıllar örgüt hiyerarşisi içinde sorumlu düzeyde görev yapan şüphelinin, bu görevleri örgütten aldığı talimatlarla yerine getirdiği ve Fetullah Gülen'in lideri olduğu örgüte güçlü bir bağlılığı olduğu tespit edildi. Şüphelinin, örgüt üyeleri üzerinde hiyerarşik bir konumda olduğu ve örgütsel faaliyetlerin organizasyonunda 'harekete geçiren' olarak rol oynadığı kaydedildi.

Örgütsel talimatları doğrudan ileten kişi

'Silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek' suçu açısından, kişinin hiyerarşik olarak örgüt mensuplarının üzerinde bulunması, geniş bir alanda iş bölümü yapabilme yetkisi, örgütün üyeleri üzerinde sevk ve idare görevi, örgütsel faaliyetlerin organizasyonunda harekete geçiren, engelleyen veya durduran olarak rol oynayabilme ve bu faaliyetleri denetleyebilme yetkisi olması gerektiğine dikkat çekilerek, şüphelinin FETÖ/PDY içinde yönetici sıfatıyla aktif görev üstlendiği, örgütün ideolojisini ve eylemlerini benimseyerek örgüt hiyerarşisine dahil olduğu belirtildi. Özdemir'in, örgüt mensuplarının üzerinde bulunduğu, örgütsel talimatları doğrudan ilettiği, örgüt üyeleri üzerinde organizasyon ve sevk-idare yetkisi olduğu ve bu şekilde suç işlediği kanaatine varıldığı ifade edildi.

Etkin pişmanlık mahkemenin takdirine bırakıldı

Kemalettin Özdemir'in ifadesine iddianamede yer verildi. Hakkında adli kontrol tedbiri uygulanan Özdemir, savunmasında; örgüt hakkında bildiklerini tanık sıfatıyla anlattığını, 2010 yılına kadar örgütle irtibatının bulunduğunu, ancak sonrasında örgütten ayrıldığını ve güvenlik güçlerine kendiliğinden giderek ifade verdiğini, birçok davada tanıklık yaptığını söyledi. Şüphelinin 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme' suçundan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenirken, 2015 yılında emniyette verdiği ifadesinin etkin pişmanlık hükümleri kapsamında değerlendirildiği; ancak bu durumun mahkemenin takdirinde olduğu belirtildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.